Zuringsoep

We hebben nog wat heerlijke zuring in de tuin, waar nodig wat mee moet gebeuren. Een soepje is heerlijk. Zuring is met maar 25 Kcal per 100 gram gezonde kost. Om meer redenen trouwens: 3 gram goed afbreekbare vezels, 90 mg magnesium, 400 mg kalium en 40 mg calcium en 2 mg ijzer, 2,5 mg betacaroteen, tamelijk wat vitamine B en veel C.
Het verdient vaker een plaatsje op onze dis dan nu het geval is.
In De Volmaakte Geldersche Keukenmeid (1756)staat een heerlijk recept. Nee, niet vegetarisch, daar deden ze toen alleen uit armoe aan, niet uit ideologie. Tenzij je tot de door godsdienst geïnspireerde verstervende of vastende lieden behoorde.
Zuringsoep
Voorbereiding: het maken van de bouillon.
Neem kalfsschenkel en een weinig rundvlees, en trek daar bouillon van. Doe er zout, foelie, kruidnagel en peper in een doekje gebonden bij.
Bereiding: Stoof zuring met wat boter tot deze gaar is. Voeg een lepel meel toe.
Wrijf de zuringbrij door een zeef in een pan.
Voeg de schenkel bij en vul dan aan met bouillon. Laat het geheel doorkoken.
Bindt de soep met zoveel eidooiers als nodig is en een beetje bloem. In de schotel legt men wat geroosterd brood.
Labels: Zuringsoep
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage