woensdag, oktober 20, 2010

Ketelkost


Vandaag ga ik naar de Ommuurde Tuin in Renkum om historische groenten bijeen te zoeken voor de Historische Smaakmarkt komend weekend in Den Bosch. Eens kijken wat er zoal bijeen te sprokkelen is. Het wordt herfstig weer en dan is het gemakkelijk om eenpansgerechten te maken, die lekker op een laag pitje kunnen stoven.

Dat deden mensen in de middeleeuwen ook al, want dan had je weinig hout nodig, dus dat was een spaarzame manier van eten bereiden. Je gebruikte de ingredi├źnten die voorhanden waren, en ging de pot niet leeg, dan vulde je aan met wat er was. Handig en zuinig en smakelijk en voedzaam. Hieronder een voorbeeld van zo'n ketelkost

Ketelkost

Dit heb je nodig: 2 kilo stoofperen (Winterjannen, Brederodes, of Gieser Wildemannen), 2 ons gort, 1 pond gedroogde grauwe erwten,1┬Ż kilo mager pekelvlees, 2 groene kooltjes, mosterd en boter

En zo doe je het: Zet eerst de (gave) geschilde en gehalveerde peren op in een grote pan water, tenminste drie uur voor je wilt gaan eten. Doe er na anderhalf uur het pekelvlees en de gort en de geweekte erwten bij. Kook de losse bladeren van de groene kool het laatste half uur mee.
Schik alles op een grote schaal, snijd het pekelvlees en serveer met mosterd en gesmolten boter.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage