Veranderd maar niet Vergeten Eten

Gisteren op de Parade in Den Bosch tijdens de Historische Smaakmarkt hadden we het er met een paar mensen over: er is veel veranderd in de loop der eeuwen in ons eetpatroon, maar ook veel hetzelfde gebleven. We eten nog steeds brood met kaas, spek, worst, radijsjes, sla, kool, appels en peren en peperkoek. De smaak ervan is aan mode onderhevig, naar in essentie is het product nog als vanouds.
Bakker Van Schijndel uit de Hinthamerstraat deed met zijn broodkraam goede zaken. Hij heeft de afgelopen maanden enorm ge-experimenteerd met oude recepten voor middeleeuws roggenbrood met rozijntjes en gember, kruidige bollen met staartpeper, profetenbroodjes, en liefkoeken, zoals hier op de foto. De bezoekers mochten van alles proeven en lieten zich graag verleiden tot een aankoop.
De belangstelling voor de vijf historische kramen was groot, de mensen wilden echt het naadje van de kous weten over spruitjes, sla en specerijen, over pompoenen, kweeperen, kardoen en artisjokken. We zijn veel groente vergeten, er kwam veel nieuws bij. De mode in specerijen en kruiden veranderde ook. En dat kunnen de mensen thuis gaan proeven als ze de recepten uit het boekje maken. Want de receptenboekjes gingen als warme broodjes over de toonbank. Hier het recept voor echte pepernoten uit de Pruikentijd:
Pepernoten van de Utrechtse Keuken-meyd
Nodig: 100 gram bloem, 100 gram lichte rietsuiker, 50 gram gesnipperde sukade, 1 ei, specerijenmengsel van: 1 afgestreken theelepel kaneelpoeder, 1 mespunt vers gemalen nootmuskaat, ½ theelepel vers gemalen staartpeper (cubeba) of anders zwarte peper, ½ theelepel versgemalen kardemom, ½ theelepel versgemalen anijszaad. Bakpapier.
Bereiding: verwarm de oven voor (hete lucht 150 graden). Bekleed een bakblik met bakpapier. Zeef bloem en suiker in een kom. Roer goed dooreen met een houten lepel. Roer er vervolgens de sukade en het specerijmengsel door zodat een gelijkmatig mengsel ontstaat.
Kluts het ei los in een kommetje en giet dat over het bloemmengsel. Roer eerst met de houten lepel het ei door de bloem. Kneed dan snel met de hand een stevig deeg.
Schep met een theelepel klontjes deeg ter grootte van een hazelnoot, rol die in een koele hand even glad en leg ze op het bakpapier op de bakplaat. Bak ze in de oven in 12 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
Labels: Historische Smaakmarkt
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage