<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 21, 2010

Vijgen voor de VastendagenVoor de culinaire tijdreizigers onder jullie: komend weekend kun je op de Parade in Den Bosch kennismaken met historische groenten, kruiden, specerijen. Vijf kramen gewijd aan vijf perioden in de geschiedenis van Den Bosch. De stad kreeg aan het eind van de 12e eeuw marktrecht en van dichtbij en verweg kwamen de voedingsmiddelen naar de stad. Die geschiedenis proberen we te laten zien in de kramen én het heden, want de boerenorganisaties in de omgeving zijn er ook. De Echte Bakker bakt er bijpassende broodjes en koeken bij. En er is meer, want een grote stad als Den Bosch trok in de loop van de eeuwen veel nieuwe inwoners aan die ook hun culinaire tradities meebrachten. Dat kun je proeven op de Parade tijdens de Historische Smaakmarkt. Zondag zal ik er wat over vertellen als heuse standwerker op het podium, waar verder prachtige wereldmuziek zal worden opgevoerd.
Zullen we afspreken even geen hagel en regen en (natte) sneeuw dit weekend.
Hier een middeleeuws migrantenrecept. Gedroogde vijgen waren er toen in Den Bosch al volop te krijgen. Verrukkelijk Vasten-kostje. Er werd zelfs gemopperd als ze onverhoopt niet op de markt te krijgen waren, blijkt uit de archieven.


Spaanse vijgen met rozen blaadjes


Neem zoete gedroogde vijgen. Druk ze één voor één plat. Als ze allemaal zijn platgedrukt, neem dan een schone, nieuwe pot en doe daarin een laagje rode rozenblaadjes. En daarop een beetje suiker en een laagje vijgen. Herhaal dit tot de pot vol is. Sluit de pot luchtdicht af en laat hem vijftien tot twintig dagen staan. Eet dan de vijgen en je zult merken dat dit een heel delicaat en mooi gerecht is.

Tip: gebruik je honing, in plaats van suiker, dan is de houdbaarheid groot. Honing sluit zo goed af, dat bacteriën geen kans krijgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage