donderdag, oktober 07, 2010

Vis van de Markt


Vis, ach we hebben de zee, de rivieren en de meren behoorlijk leeg gevist en veel vissen staan op de rode lijst. Vroeger was dat wel anders en met al die vastendagen was het maar goed dat er zoveel vis op de markt te koop was. Al vond de vrek Warenar uit het gelijknamige toneelstuk van P.C. Hooft uit 1617 de vis al gauw te duur. Hier een stukje hertaald:

(...) een zootje aal zo dun als een draad kostte al zeven duiten.
Schelvis, kabeljauw, het was allemaal aan de prijs.
Daarom ging ik naar de slager, misschien werd ik daar wijs.
Maar lamsvlees, kaflsvlees, schapenvlees, het hakte er stevig in.(...)

Koop op de markt dus vooral duurzame vis, van mij mag u zelfs kweekvis kopen zoals de tilapia of de claresse. Kunt u ook een hartige taart mee maken of een vissoepje, zoals deze aalmoes, die natuurlijk oorspronkelijk met aal gemaakt werd.

Aalmoes

300 gram vis, 1 liter water, zout, peper, foelie, boekweitmeel, boter, vers groen zoals prei, snijbiet, postelein, spinazie, kervel, zuring, peterselie, selderij, tijm, marjolein.

Kook vis, groente en kruiden samen. smelt de boter in een pannetje, roer er boekweitmeel door, zorg dat het niet klontert en niet bruin wordt. Bind daarmee de soep. Simpeler kan het niet. Serveer er roggebrood bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage