<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 19, 2010

De asperges van Bartolomeo ScappiZe leest de gedichten van Petrarca, deze serieus ogende 16e eeuwse vrouw. Het is Laura Battiferri, de echtgenote van beeldhouwer Bartelomeo Amanatti, hier geschilderd door Angelino Bronzino. Op dit moment is er een grote tentoonstelling aan deze schilder te bewonderen in het palazzo Strozzi in Florence. Worth a detour.

Nou heb ik niets tegen Petrarca, maar ik zou het veel leuker gevonden hebben als ze niet zo intellectueel had zitten doen en een kookboek had opengeslagen. Dan konden wij nu zien wat zij een spannend recept vond. Want kookboeken kennen we wel uit die tijd. Bijvoorbeeld dat van Bartelomeo Scappi, hier vind je meer over deze chefkok die de tong van menig paus, kardinaal en keizer verwende: http://tinyurl.com/379jmmb

Had Laura maar Scappi in haar handen gehouden, dan was ze vast gevallen voor zijn recept voor asperges:

Hoe een schotel van wilde of gekweekte asperges te bereiden

Neem de zachte delen van de asperges en kook ze in water tot ze zacht zijn. Kook ze dan na in een goede bouillon van kapoen of kalf en dis ze op met een beetje van deze bouillon. Bij wilde asperges kun je rozijnen laten meestoven. In het geval dat je gekweekte asperges gebruikt dis je ze in hun geheel op met wat sap van bittere sinaasappelen, suiker en zout.

Ik weet het, niet helemaal het seizoen voor asperges, maar ik kreeg er zo'n trek in, vooral dat zoetige van de rozijnen erbij. En het is één van zijn meer uitvoerbare recepten. Want koken voor de hoge adel was meestal een tijdrovend en kostbaar karwei.

Hier meer over de tentoonstelling: http://www.palazzostrozzi.org/

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage