maandag, november 15, 2010

Granaatappels - nieuwe aflevering



Een recept met granaatappel dat teruggrijpt op de oude geschiedenis van het Perzische rijk is Fesinjan, ook wel Faisinjan geschreven. De oude koninkrijken van Perzië, Babylon en Assyrië kenden een zeer rijke keuken. Uit alle hoeken van het land kwamen de ingrediënten naar het hof. De keuken is rijk aan specerijen en kruiden waarmee stoofschotels en sauzen op smaak werden gebracht. Ook de granaatappel speelde daarbij een rol. Zoals bij Fesinjan, eend of fazant met walnoten en granaatappelsap.

Fesinjan

Dit heb je nodig: twee bouten en twee borsten van eend of fazant, 3 eetlepels olijfolie, 1 flinke ui, 250 gram gehakte walnoten, kaneelstokje, paar draadjes saffraan, 1 eetlepel donkere rietsuiker, sap van 1 grote of 2 kleine granaatappels, sap van een halve citroen. Zout en peper naar smaak.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 175 graden C. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en braad de stukken gevogelte aan alle kanten kort aan zodat ze net bruin zijn. Doe ze over in een ovenschotel. Fruit dan de ui in dezelfde olie in dezelfde pan en doe die ook in de ovenschotel. Voeg walnoten, kaneelstokje, saffraan, rietsuiker en zout & peper toe en giet er dan het sap van de granaatappel over. Zet de schaal in de oven en laat alles anderhalf uur of langer stoven tot het vlees van het bot valt. Haal dan de eend uit de pan en leg de stukken op een schotel. Maak de saus af op smaak met peper en zout als dat nodig is en voeg zoveel citroensap toe tot er een prettige bite is. Giet dan wat saus over de eend en serveer de rest in een kom. Geef er Basmatirijst bij waardoor een klont boter is geroerd.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage