Nog meer granaatappels

In de loop van de 8ste eeuw brengen de Moren de granaatappel mee naar Andalusiƫ. Granada, de naam van de stad zegt het al, werd gesticht in de 10e eeuw. De stad Elvira werd omgedoopt in Grenade in de 11e eeuw door Zawi ibn Ziri, de eerste koning van de berber-ziri dynastie (1012-1090). Mohammed zelf meende dat de granaatappel jaloezie en afgunst verjoeg.
De granaatappel was geliefd bij reizigers, zeelieden en nomadische volken, omdat de leerachtige schil uitdroging tegengaat en butsen voorkomt, zodat je altijd wat sappigs bij je hebt.
De granaatappel is verweven met veel symboliek. De vele pitjes zijn een symbool van liefde, vruchtbaarheid en voorspoed. Misschien dat daarom in Java de vrucht in verband wordt gebracht met zwangerschap. In China bestond de gewoonte om jonggehuwden een granaatappel te schenken in de hoop op talrijk nageslacht. En Shakespeare laat de leeuwerik die Julia wakker zingt in de armen van haar Romeo zitten in een granaatappelboom, of zelfs op een granaatappel.
Daarnaast is de granaatappel gewoon erg gezond en weinig calorierijk, met 60 Kcal per 100 gram. Er zitten 3,5 gram vezels per 100 gram in en de vrucht is rijk aan vitamine C, B, Kalium, fosfor, calcium en magnesium.
We maken er vandaag een minder gezonde cocktail van:
Wodka-granaatappelcocktail
Voor vier glazen heb je nodig: 250 ml vers granaatappelsap, 250 ml wodka, ijsblokjes, 4 schijfjes mandarijn.
En zo maak je hem: Meng alle ingrediƫnten in een kan, behalve de ijsblokjes en de mandarijn. Verdeel de ijsblokjes over grote glazen. Giet er de cocktail over en decoreer met het schijfje mandarijn. Proost!
Labels: Granaatappel
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage