<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 24, 2010

Suikergoed van MozartVanavond ga ik vertellen over de eetcultuur in de tijd van Wolfgang Amadeus Mozart. Het is een vol programma in Eersel, want er wordt ook gezongen en er zijn hapjes te proeven die passen bij het thema. Snoeperij en koekjes en zoete drankjes, want rietsuiker kwam in grote hoeveelheden op de markt. Toen dat nog alleen verbouwd werd in Spanje, Griekenland, op de Canarische eilanden en Sicilië kon er maar één keer per jaar geoogst worden. Nadat de Europeanen het suikerriet gingen aanplanten in Zuid- en Midden Amerika en de Cariben kwam er een enorme stroom suiker op gang. In die warme landen kon je het suikerriet het hele jaar door oogsten.
Mozart en zijn tekstproducenten gebruiken suiker als metafoor in liedtekst en libretto. Vaak zit er een erotische lading bij, passend bij het gevoel voor humor uit die tijd. In de kookboeken vind je recepten voor nonnenscheetjes, hoerendrekjes, en deze Zatte maagdekes. Dat was pas lachen als je presenteerde!

Verzopen juffertjes
Men klopt 6 eetlepels suiker en 6 dooiers flink tot schuim en het wit van die 6 eieren tot stijve sneeuw. Men mengt dit eiwit plus 7 eetlepels meel met het eigeel. Met een koffielepel neemt men kleine porties van die massa en bakt ze in niet te heet vet tot ze daarop drijvend goudgeel zijn. De juffertjes dient men op in een schotel nadat men ze overgoten heft met hete, licht gezoete witte wijn. Ze worden verzopen juffertjes (soms zatte maagdekes) genoemd omdat de hapjes met wijn doordrenkt zijn.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage