<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 25, 2010

Verwarmend DrankjeGisteravond in de Muzenval in Eersel, in de pauze na de lezing en de prachtige Mozart-muziek konden de bezoekers proeven van de 18e eeuwse versie van Hypocras. Een kruidig opkikkertje, in die tijd bedoeld als 'oprotdrankje', je kreeg het na het diner, in de hal vlak voor je de deur uit gebonjourd werd. Het drankje is oorspronkelijk veel ouder, maar zoals dat gaat, in de loop van de tijd moderniseert men de receptuur, past die aan de mode aan. Met brandewijn dus, deze versie. Je kunt hem als mini-opkikkertje drinken, of verdunnen met witte wijn. Wel een beetje zoete witte wijn, want zoet was populair.

Verzoek om het recept honoreer ik graag bij deze, de middeleeuwse versie plaatste ik al eens eerder op mijn blog:

Hypocras

Neem een goede fles witte wijn en een goede fles brandewijn. Doe die in een pan met dikke bodem en doe er een kilo bruine rietsuiker bij. Doe in een linnen zakje zes stokjes kaneel, een glaasje gembersiroop, vier centimeter geschilde gemberwortel in plakjes, een eetlepel korianderzaad en een eetlepel kardemom. Doe het zakje in de vloeistof. Verwarm het geheel en laat dit enige tijd op een laag vuur trekken. Haal het zakje uit de drank en laat het geheel afkoelen en serveer het verdund met witte wijn, of onverdund in een klein glaasje.

En verder werd er in de 18e eeuw veel wijn gedronken door de familie Mozart, je komt het in de libretti ook veelvuldig tegen, zoals in de Entführung aus dem Serail:

PEDRILLO: Wahrhaftig, daß muß ich gestehen, es geht doch nichts über den Wein!
Wein ist mir lieber, als Geld und Mädchen. Meine Flasche macht mir kein schiefes Gesicht, wie mein Mädchen, wenn ihr der Kopf nicht auf dem rechten Fleck steht. Und schwatzt mir von Süßigkeiten der Liebe und des Ehestandes, was Ihr wollt: Wein auf der Zunge geht über alles!
OSMIN: Das ist wahr - Wein - Wein - ist ein schönes Getränk; und unser großer Prophet
mag mir's nicht übel nehmen

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage