<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 13, 2010

Winterse bonensoepMet dit herfstachtige weer mogen we ons zelf gelukkig prijzen met een dak boven ons hoofd, verwarming, en de mogelijkheid om een smakelijke en voedzame warme maaltijd te bereiden. Laten we vooral niet te veel mopperen als soms iets niet voorradig is in de winkels of op de markt. Want echte armoede komt in dit land niet voor. Gaat er iets mis, dan is er altijd nog de voedselbank en de uitkering. Vroeger was je afhankelijk van de welwillendheid van kerk en landheer. Deze arme pachters krijgen een aalmoes van hun landheer. Maar of er met geld ook iets te kopen valt wanneer oogsten mislukken en het vee sterft aan de pest? Plannen en voorraden aanleggen was toen een stuk lastiger en bewerkelijker dan nu. Hier is de kelder op orde met de ijzeren wintervoorraad. Laat de sneeuw maar komen! We maken een stevige soep. Dit is een basisrecept, je kunt variƫren met peulvruchten, graan, en ik doe er graag de restjes in, die ene laatste gekookte pieper, dat worteltje, die tomaat. Duurzaam soepje dus!


In de bonen soep

Dit heb je nodig voor acht personen: 200 gram gedroogde witte bonen, 200 gram gedroogde kidney beans, 200 gram gedroogde linzen, 200 gram gedroogde erwten of kapucijners, 100 gram verse of diepvries prinsessenbonen, 2 hamschijven, 1 flinke rookworst, 4 teentjes knoflook, 2 fijngehakte uien, 1 blikje gepelde tomaten (ca 225 gram), 4 eetlepels fijngehakte peterselie, sap van 1 flinke citroen, 1 theelepel chili poeder of een Spaans pepertje, 1 theelepel gemalen komijn, zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak, ruim 2 liter water. Specerijen aanpassen aan eigen smaak, en let op met het zout vanwege de rookworst.

En zo doe je het: Doe de gedroogde bonen de avond tevoren in een ruime kom en zet ze onder water. De bonen gaan wellen, dus flink verdrinken maar. Laat de bonen uitlekken en doe ze in een ruime pan met de hamschijven, knoflook, fijngehakte ui en het water. Breng alles aan de kook en zet dan het vuur klein. Laat de soep tenminste anderhalf uur koken. Maak de prinsessenbonen schoon, haal ze af en snijd ze in stukjes. Haal dan de hamschijven uit de pan en snijd het vlees ervan in stukjes. Doe die weer in de soep. Voeg de prinsessenbonen toe. Doe dan ook de tomaten in de pan, de peterselie, het citroensap, de chilipoeder en komijn. Doe er de rookworst bij. Laat het geheel nog een half uurtje pruttelen. Maak af op smaak met peper en zout.

Snelle tip: neem bonen uit blik of pot, dat scheelt tijd bij het voorbereiden en koken.
Vegetarische tip: laat hamschijven en worst weg, en gebruik groentebouillon in plaats van water.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage