vrijdag, december 17, 2010

Brabantse plaatkoek



Een aantal jaar geleden schreef ik samen met dorpsgenote en vriendin Caroline een kookrubriek in ons lokale sufferdje. We hadden bedacht dat het leuk was om bij de oudere generatie te vragen naar hun eettradities. Deze Brabantse plaatkoek was er één. Er staan hier nogal wat walnotenbomen bij de oude boerderijen. Overvloed in het najaar dus. De walnoten werden onder meer gebruikt voor deze plaatkoek. Een simpel en doeltreffend recept, hier in een glutenvrije versie.

Brabantse Plaatkoek

Dit heb je nodig: 5 eieren, 100 gram rietsuiker, 150 rijstmeel, 25 gram maïzena, snufje zout, 25 walnoten, 50 gram rozijnen, 10 gram speculaaskruiden.

En zo doe je het: wrijf de rijstmeel en de maïzena door een zeef in een kom. roer er de suiker en speculaaskruiden door. Splits de eieren en klop het eigeel romig en het eiwit met iets zout stijf. Schep de meelmix door het eigeel. Schep er dan het eiwit door. Roer er de rozijnen en fijngehakte walnoten door. Stort de massa uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in een heteluchtoven op 170 graden in ongeveer 25 minuten gaar.

Laat je fantasie op deze plaatkoek los, en je zult versteld staan van de vele mogelijkheden.Laat de speculaaskruiden weg en druk zachtjes gehalveerde abrikozen in de koek of ingesneden partjes appel. Laat speculaaskruiden en de rozijnen weg en meng een bakje bosbessen of cranberry’s door het beslag. Of mmelt wat chocolade of voeg cacao toe voor een chocolade variant.

Labels:

2 reacties:

Blogger Nel zei...

Ik ben een trouwe lezer van uw blog.
Vandaag de Brabantse plaatkoek gemaakt. Er was een probleempje met dit recept: het eidooiermengsel is niet vochtig genoeg om het bloemmengsel op te nemen. Heb dus wat melk en een scheut olijfolie toegevoegd, totdat het een dik beslag was. Toen de vulling en het eiwit er door gespateld.
het resultaat was prima.
Wat klopt er niet in het recept?

21 december 2010 om 19:08  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dag Nel, om verschillende redenen kan er iets met de vochthuishouding misgaan. De afmeting van de eieren bijvoorbeeld kan bepalend zijn. Dan neem je gewoon een ei extra. Je kunt ook het eiwit eerst door het geel scheppen en dan de bloem erbij doen. Mengsel eiwit en eigeel is wat vloeibaarder. Koek wordt dan iets minder luchtig. En soms is een scheutje water nodig. Zo gaat dat bij deeg. Olie en melk zou ik er niet bij doen, verandert de structuur van het deeg. Maar als je het lekker vindt, stoor je vooral nergens aan. Het leuke van plaatkoek is dat je het naar eigen inzicht kunt uitvoeren, zoals eigenlijk ieder recept.

22 december 2010 om 10:52  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage