<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 03, 2011

Alternatieve Eiwitbronnen


Een heel nieuw jaar voor de boeg en wat zal 2011 ons brengen? In ieder geval meer aandacht voor nieuwe of andere eiwitbronnen, of dat nu peulvruchten zijn, plantaardig vlees, of insecten. Overigens is het eten van insecten niet zo nieuw als je misschien zou denken. De manier waarop insecten in het menselijk menu voorkomen in vroeger tijden geeft misschien aan waarom het zoveel moeite kost om de mens aan de meelworm of sprinkhaan te krijgen. Lees maar even mee:

De arme drommeldaris van C. Buddingh eindigt in het gevang en eet daar brood met spinnekoppen

De verwilderde kinderen van Mr Brown in Nanny McPhee, een modern sprookje, willen de aanstaande stiefmoeder verjagen door haar sandwiches met wormen te voeren. Op de foto de keuken van hun huis. Ze verjagen de nanny trouwens door de jongste telg in een soepterrine met groentesoep te laten dobberen. Nanny tilt de deksel op en... weer een vacature. Maar toen kwam Nanny McPhee.

In oude sprookjes maken insecten, vleermuizen, padden, slangen en onduidelijke kruiden deel uit van het toverdrankjesrepertoire van heksen en tovenaars.

En dan is er dit prachtige middeleeuwse recept uit het Duitse Buch von Guter Spise. Ik vertaal het even:

Een lekker kostje
Maak voor je gasten een klein lekker gerecht
van stekelbaarsmaagjes en muggenvoeten, niet slecht!
en leeuwerikentongen. kikkerkelen en mierenpoten
wie dat at heeft een lang en zorgeloos leven genoten.

Kortom: insecten zitten vooral in het griezelkabinet en zie ze daar maar eens uit te krijgen. Goed voornemen voor 2011: meer peulvruchten, minder vlees, zeker op meatless monday.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage