<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 24, 2011


Het is meatless monday vandaag, en voor sommigen zelfs het begin van de Meat Abolition Week. Zo ver wil ik niet gaan. Vlees minderen, prima. Beter vlees eten kan ik iedereen aanraden. Ik verzamel op dit moment voor de foodlog-actie (g)advertenties van kiloknallervlees in onze huis-aan-huisbladen. Voor zo weinig geld moet je geen vlees willen kopen, tien kilo voor nog geen tien euro, dat is niet goed voor dier en mens.

Ik duik eens in het rijtje vegetarische kookboeken van vroeger en pak er weer eens het boek Verstandige Voeding van Tine Kaayk, Arts uit. dat ze Arts is, is kennelijk heel belangrijk. Het is een boekje met Rauwkostrecepten naar Ieders Smaak uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, schat ik in, maar het kan ook ouder zijn.

Vegetarisch, rauwkost, reform het ging in die tijd hand-in-hand. In het boekje vind ik ook recepten voor rauwe stamppotten en het zelf maken van yoghurt. Maar ik begin te zoeken bij de salades voor ieder seizoen. Wat zou de winter te bieden hebben? In de winter mag je aardpeersalade eten, geraspt met zelfgemaakte mayo. Of knolselderij en krulandijvie, of biet met aardappel en ui, of biet met geraspte zure appel en ui, en overal overal gaat de zelfgemaakte slasaus op basis van yoghurt door.

Aardiger vind ik de salade van biet, rammenas en wortel. Beetje pittiger van smaak en het ziet er dan ook nog eens fleurig uit.

Salade van biet, rammenas en wortel

Dit heb je nodig voor 2 personen: 1 flinke gekookte of geroosterde biet of 2 kleine, 1/2 rammenas of meer, 1 stevige winterwortel. Saus naar keuze.

Zo doe je het: was de rammenas en schil hem en snijd hem in reepjes. Pel de buitenste laag van de biet en snijd deze eveneens in reepjes. Houd de groente apart van elkaar zodat de kleuren fris blijven. Borstel de wortel schoon en snijdt deze in reepjes of rasp hem. Vermeng de groente afzonderlijk met een vinaigrette of mayo. Je kunt nu de drie kleuren mengen en dan opdissen, maar dramatischer is het om de groente in een schaal te schikken en op tafel te husselen. Ik zou er ook nog wat bieslook of peterselie aan toevoegen of ander vers groen, maar dat hoeft niet van Tine, Arts.

Wie was zij? Tine Kaayk was de dochter van vegetarische ouders. Ze wer in 1905 in de kolonie Walden in Baarn geboren. Ze ging in de leer bij dr. Maximilian Bircher-Benner, jawel, die van de muesli! Jarenlang was ze lid van de NVB, de Nederlandse vegetariƫrs bond.

]

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage