maandag, januari 31, 2011

Winterbbq en saus



Het roosteren boven of voor een vuurtje heeft iets aanlokkelijks. Je bent direct met het bereiden van het eten bezig, en de geuren komen je tegemoet. Maar dat wachten, dat duurt zo lang. Zet je een lekbak onder het spit om het vet op te vangen, dan kun je lekker met een stukje brood vast wat dippen. Maar dat mochten de spitdraaiers in de Middeleeuwen vast niet, want dat vet werd weer gebruikt voor het bedruipen van het vlees en gevogelte, of voor de saus.
Hoe kun je nu de gaartijd bekorten? Heel eenvoudig, door het vlees eerst halfgaar te maken, in de oven, of in de stomer, of zelfs door het in water te koken. In het laatste geval heb je ook nog bouillon, al is het niet zo goed voor de smaak van het vlees. Kleinere stukken vlees op het rooster of aan een spies gaat ook sneller, maar is minder spectaculair. Een sausje is soms wel prettig erbij. Wel zelf gemaakt natuurlijk.

Barbecue saus

Dit heb je nodig: 1 blik gepelde tomaten in blokjes, 1 dl water, 1 eetlepel pittige mosterd, 1 theelepel zout, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 1 theelepel zoete paprikapoeder, sap van 1 citroen, 1 opgehoopte eetlepel bruine suiker, of gula djawa (palmsuiker), 2 eetlepels Worcestershire saus, ┬Ż theelepel komijnpoeder
1 theelepel vers gemalen zwarte peper

En zo doe je het: Meng alle ingredi├źnten in een pan en breng het mengsel langzaam aan de kook. Af en toe roeren. Laat de saus al roerend een kwartiertje koken op een laag pitje. Zeef de saus en wrijf de eventuele stukjes fijn. Laat de saus dan afkoelen en bewaar hem in een fles of pot in de ijskast, of vries hem in

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage