<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 22, 2011

Eten met de seizoenen meeIk zocht gisteren een bepaald kookboekje over lunchgerechten, maar had toen opeens ook dit boekje in mijn handen. Een oudje van R. Lotgering-Hillebrand uit 1958 dat volgens een stempeltje op de titelpagina ooit heeft toebehoort aan Mevrouw H.J. van Nerijnen - van den Anker. Chic hoor, zo'n naamstempeltje met kleine krullerige letters.
200 recepten die men niet in elk kookboek tegenkomt ingedeeld naar seizoenen.

Dat is leuk, dat zijn we nu weer aan het herontdekken. Vroeger was dat normaal, toen hoefde het niet meer omdat de supermarkt alles bood, en nu willen we het weer, want duurzaam, verantwoord en streekgebonden. Het is natuurlijk fijn dat we de keus hebben. Die was er vroeger gewoonweg niet. Logistiek en techniek hebben veel mogelijk gemaakt.
In februari laat mevrouw Lotgering ons bijvoorbeeld Franse uiensoep eten, Pavese of Kaasbroodjes uit Bern, Zuurkool met selderijknol en rookworst, Gepocheerde eieren, Huzarensalade, en Wafels. Daar zitten voor die tijd nogal buitenlandse gerechten bij. De Pavese is simpel, eenvoudig en erg Hollands van smaak geworden. De Italianen zouden er van opkijken! Maar het zijn wel de ingrediƫnten die gemakkelijk voorhanden waren.

Pavese

Dit heb je nodig voor vier personen: 3/4 liter sterke bouillon, 4 sneetjes brood, 4 eieren, 8 eetlepels oude Goudse kaas (geraspt), wat boter.

Zo doe je het: Laat in een koekenpan de rond uitgestoken sneetjes brood een beetje kleuren met behulp van de boter. Leg deze rondjes brood in een goed verwarmd soepbord. Bak van de eieren in dezelfde pan spiegeleieren en leg op elk stukje brood een ei. Strooi over het spiegelei wat royaal kaas en giet de hete bouillon over dit alles.

Morgen de Italiaanse versie.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage