Kooltje stoven

Het is vandaag hier in huis een vleesloze maandag. Gewoon omdat ik gisteren zo'n prachtige Gele Bloemendaalse kool scoorde. Slobberkool wordt-ie ook wel genoemd, zo'n mooi ouderwets ras.
Wat moet je nou met zo'n stevige kool? Daar kun je van alles mee. Je kunt de bladeren prachtig vullen met een groentemengsel en die in de oven stoven in een beetje groentebouillon. Wat stop je er in? Een puree van pastinaak en aardappel, wat minuscule stukjes wortel en gefruite ui. Simpel en doeltreffend. Gewoon een beetje prutsen naar eigen inzicht en voorkeur. Voor de vleesfanatten: ook heerlijk gevuld met half-om-halfgehakt met een lepeltje kerriepoeder en gefruite uitjes.
Een oud schilderij met zo'n Gele Bloemendaalse heb ik nog niet gevonden. Maar wel dit prachtige 18e eeuwse Spaanse keukenstuk met een bloemkooltje. Ook mooi.
Labels: Savoyekool
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage