<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 16, 2011

Daslook op z´n Keltisch


Gisteren begreep ik weer waarom het napluizen van originele bronnen zo belangrijk is. Als door de eeuwen heen mensen elkaar maar overschrijven, dan worden fabeltjes werkelijkheid en ´wetenschap´. Het kost tijd, het is lastig, het is soms frustrerend, maar wanneer je dan een half verhaal tot de feiten kunt terugbrengen, dan is dat bijzonder prettig. Je herontdekt dingen in het verleden, die een stuk interessanter blijken dan de halve en soms onjuiste citaten van citaten. Vaak zonder bronvermelding, dus je weet niet wie er nou wie wanneer heeft overgeschreven. Zeker in deze internettijd knipt en plakt menigeen er maar lustig op los, poneert dat als stelling en weer ontstaat een mythe. Geschiedenis gaat meer dan om het leuke verhaal.
Beschik je over te weinig kennis van een bepaalde periode, dan kun je gaan experimenteren. Dat mag ook, want zo bouw je veronderstelling op. Zo zóu het wel eens kunnen zijn geweest. Kalkt iemand dan zonder dat voorbehoud en zonder bronvermelding een tekst over, dan lijkt het om historische feiten te gaan, en niet meer om de experimenteel verkregen informatie.
Terwijl het experiment al spannend genoeg is. Zo kocht ik een tijd geleden in Duitsland Keltische Kochbarkeiten van Achim Werner (2007). Goed onderbouwde voedselexperimenten. In de inleiding tot de recepten zegt Werner: `Op de vraag Bestaan er originele Keltische recepten? moet ik volmondig antwoorden Nee!'
Kijk, dat is klare taal. Daar houd ik wel van. Hier zijn recept voor daslooksoep, zoals de Kelten dat zouden kunnen gegeten hebben.

Daslooksoep

Dit heb je nodig: 40 gram daslook, 30 gram boter, 100 gram volkorenbrood (zuurdesem of biergist) halve liter groentebouillon, halve liter water.
En zo doe je het: Breng de bouillon aan de kook, doe er de grofgehakte daslook bij en kook ongeveer een uur op lage temperatuur. Leng telkens met wat water aan. Bak het in dobbelstenen gesneden brood in een aparte pan in de boter knapperig en doe die als croutons in de soep.

Het plaatje is van zo'n mooie Keltische slangenfibel.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage