<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 14, 2011

Daslook


Vorige maand had ik het over de alliumfamilie. Daarbij bleef de daslook nog wat onderbelicht, omdat het een wilde plant is die niet echt gecultiveerd en verbeterd is.
In Nederland mag je hem niet in het wild plukken, maar zelf in de tuin zetten is natuurlijk een optie. Of in een pot op je balkon. Maar misschien is het wel leuk om een keer op wildpluktocht te gaan naar de Eifel. Jarengeleden deed ik dat tijdens een natuurplukwandeltocht in de omgeving van Bad MÙnstereifel. Aanrader!
In de Bioladen kocht ik het bijbehorend boekje. Op de markt en in de Delikatessen word je daar trouwens doodgegooid met bosjes blad, of potjes daslookpesto.
Over de naam worden veel fabeltjes de wereld ingestuurd, je kunt er alle kanten mee op. Verhelderend vind ik dat het kruid in het Italiaans gewoon Allium Selvatico heet, dus uit het bos. Dat klopt prachtig. In het bos wonen ook dassen en beren, maar of die nou een voorkeur hebben voor de consumptie van dit specifieke plantje? Niets van bekend.

Daslook komt voor op de lijst van ´must-have's' van Karel de Grote, de Capitulare de Villis. Maar zeker is dat de plant al vanaf de steentijd gegeten is. In Denemarken vonden ze zelfs daslookbolletjes in een vuurplaats. In Romeinse kookboeken ben ik de daslook niet tegengekomen. In middeleeuwse kookboeken staat vaak 'look' en daarmee kun je alle kanten op. Je kunt het gebruiken in soepen en sauzen, in salades en je kunt er prachtig sorbetijs van maken. Wat doet een befaamde wildplukker als Antonio Carluccio ermee? Hij stopt het in de pasta met gerookte zalm, hij maakt er focaccia mee, en geheel bij Plantaardige Maandag passende daslooksoep. Hier een aan ons landschap aangepaste versie:

Daslooksoep

Dit heb je nodig voor vier personen: twintig bladeren van de daslook, 6 scharreleieren, 60 gram geraspte oude geitenkaas, ruim een liter groentebouillon, 50 gram romiggeroerde boter, 4 sneden geroosterd volkorenbrood, peper en zout naar smaak.

En zo doe je het: Snijd 12 blaadjes in reepjes en hak de rest fijn. Roer de fijngehakte daslook door de boter en zet die even apart. Kluts in een grote kom de eieren los en doe er de geraspte geitenkaas, peper en zout bij.
Breng de bouillon aan de kook en giet deze lepel voor lepel bij het eimengsel. Blijf dat kloppen. Het ei zal binden en een dikke soep vormen. Schep de soep in voorverwarmde kommen en strooi er de reepjes daslook over. Rooster de boterhammen en besmeer die met de daslookboter en serveer die bij de soep.

Van mij mag je ook een mixer gebruiken hoor, dat is best handig.

Labels:

4 reacties:

Anonymous Sante Brun zei...

Toevallig heb ik vandaag de stand van het daslook in de tuin eens opgenomen. Het is natuurlijk een gruwelijk maar ook zeer charmant onkruid. Mijn hele tuin staat er vol mee, en het is al behoorlijk ver uitgelopen, voor half maart.

Overigens vind ik de smaak van daslook net niet kunnen. Ik heb er wel pesto van gemaakt, maar er moet suiker en wat witte wijn bij om het eetbaar te maken.

14 maart 2011 om 14:46  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dag Sante, het woekert lekker, maar als je het jong plukt vind ik het goed te doen, ouder blad is niet smakelijk meer, te penetrant en taai. Wij vinden het ook lekker door de jonge schapenkaas of geitenkaas als smeerseltje op het brood. Pesto vind ik de minst succesvolle toepassing, om heel eerlijk te zijn.

14 maart 2011 om 15:35  
Blogger aafke7 zei...

Is het ook bekend of Allium paradoxum eetbaar is?
De info op het net is nogal tegenstrijdig.

15 maart 2011 om 11:20  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Zou het niet doen, ik kom hem nergens bij de eetbare alliums tegen.

17 maart 2011 om 07:59  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage