Filosoof met bruine bonen.

Gisteren op Kasteel Groeneveld hield eetschrijver Gerrit Jan Groothedde een gloedvol betoog waarbij hij ons trakteerde op producten van Nederlandse bodem, met een vleugje ras-el-hanout integratie. Een menu met bruinebonenfilosoof, geitenkaassalade, geitenvlees met schorseneren, aardbeien van ons aller zomerkoninkje Jan Robben en hangop. Een mooie combinatie van vernieuwing en traditie. Begeleid door in dit land geproduceerd Trapistenbier, witte en rode wijn uit de provincies Brabant en Limburg.
Omdat ik natuurlijk alle lunches mag bijwonen - het is tenslotte werk - krijg ik een schitterend beeld van wat de culischrijvers willen vertellen buiten de hen toegestane kolommen in de krant of op het web, of in een boek. En dat is veel en boeiend.
Zo maak je traditionele Filosoof volgens Wannée in de 8ste druk, toen we bonen nog met twee o's schreven:
Boonenfilosoof
Dit heb je nodig: 500 gram bruine bonen, 3/4 kilogram gekookte aardappelen, 500 gram uien, 100 gram boter (en dus geen margarine), Marmite en zout
En zo doe je het: Kook de gewassen en 24 uur geweekte bonen op de bekende manier gaar en maak ze fijn. Fruit de gesnipperde uien in de boter voorzichtig lichtbruin. Maak de gekookte aardappelen fijn. Vermeng bonen, uitjes en aardappelen met elkaar. Maak de massa vocht met het bonennat. Breng het geheel op smaak met zout en marmite dat met water is aangemengd) Doe de massa in een vuurvast schoteltje, dat met een beetje water is omgespoeld. Leg er wat klontjes boter op en laat het geheel in een matige oven bruin worden.
Dat laatste vind ik een beetje merkwaardig, want gemengde bonen met puree en ui ís al bruin, maar goed, een beetje een korstje zullen ze bedoelen. Je kunt natuurlijk ook eerst de bonen en uien mengen, die in de ovenschaal doen, er dan puree op spuiten en dan klontjes boter er op. Dan klopt dat bruin worden weer wat beter.
En zowel Marmite als zout zouden we nu misschien wat te veel van het goede vinden. Je kunt de bonen ook in groentebouillon gaarkoken, dan heeft het geheel ook wat meer smaak. Snuf peper erdoor mag best.
Er is ook een vleesversie van Filosoof, maar natuurlijk niet op Plantaardige maandag.
Labels: Peulvruchten Filosoof
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage