Filosoof - vervolg

Filosoof was één van de lievelingskostjes van mijn vader. Toch kreeg hij het niet vaak. 'Want het lag zo zwaar op de maag, net als filosofen' was de verklaring. Is dat de oorsprong van de betiteling van het gerecht? Het zou zo maar kunnen.
In ieder geval is het een ouderwets restjes gerecht. Ook in de vierde druk van Wannée kun je het recept vinden. Maar daar is nog geen bonenvariant bij. Het receptstaat als eerste item bij de Tussengerechten en Twaalfuurschotels. Niet chic genoeg voor een hoofdrol, want restjes-eten. Daar zouden we nu anders over denken.
Filosoof
Dit heb je nodig: 500 gram koud vlees, 1 kilo gekookte aardappelen, 100 gram ui, 60 gram vet van jus, ongeveer 5 deciliter jus met water, melk of bouillon, peper, zout, nootmuskaat en desverkiezende wat Maggi's aroma. Niet genoemd, wel nodig: paneermeel, boter.
En zo doe je het: Snijd de ui in snippers en bak die in het vet lichtbruin. Leg het in plakjes gesneden vlees met de plakjes aardappel en de gebakken uien laag om laag in een vuurvast schoteltje. Zorg dat de laatste laag uit aardappelen bestaat. Maak alles vochtig met de jus met water. Strijk de bovenlaag glad, strooi er wat paneermeel over, leg er een paar klontjes boter op, maak de rand van het schoteltje schoon en laat de filosoof in een matig warme oven bruin worden.
Er zijn vier manieren om filosoof te maken, ik heb 3e manier gekozen, omdat daarin het minst geprakt en gemalen wordt. Zo zijn de ingrediënten nog herkenbaar. Van Wannée mag je in plaats van het vet van jus ook Delfia gebruiken. Van mij mag je ook boter gebruiken. Er wordt niet gezegd wanneer je er zout, peper en nootmuskaat bij moet doen. Ik zou dat met de waterige jus er bij doen. En dat van die Maggi laat ik geheel aan eigen verstand en vernuft over. Beetje verse kruiden erbij kan natuurlijk ook!
Labels: Filosoof
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage