<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, maart 29, 2011

Hoe maken wij paddenstoelen klaar?Al jaren in mijn bezit, dit schattige boekje van Catharina Cool uit 1919 over het bereiden van paddenstoelen. Eerst heel veel informatie over het verzamelen en schoonmaken, dan tot slot wat recepten. Het allerlaatste recept is voor het inmaken. Dat ga ik zeker proberen als er weer voldoende uit het wild geplukt kunnen worden. Nu breekt het morieljeseizoen aan, maar de morielje is te delicaat voor de inmaak. Daarvoor dienen de Boleten en meer. Lees even mee, mijn hertaling:

Zoetzuur van Paddenstoelen

Hiervoor lenen zich vooral de Boleten. De jonge, kleine exemplaren blijven in hun geheel. De andere, grotere, worden in stukjes gesneden. Ook de Koraalzwammen kunnen voor dit doel gebruikt worden. Zoals de Clavaria formosa, cristata, botrytis.
Het smakelijkste is ze rauw even te steriliseren, maar als je geen Wecktoestel hebt kun je ze even opkoken, laten uitdruipen en met azijn overgieten.
Je doet er witte uitjes, peperkorrels, laurierbladeren en Spaanse peper bij.

Let op de spelling van paddenstoelen. Met de tussen-n in 1919. Die hebben we een tijdje afgeschaft en toen weer opnieuw ingevoerd.

Ook leuk uit dit boekje: Mevrouw Cool citeert Frans van Sterbeek met zijn Toneel der Campernoeliƫn, uit de 16e eeuw. Daarin staan recepten voor paddenstoelentaart. Mevrouw Cool interpreteert dat als zoete taart, als nagerecht. Dat is natuurlijk niet de bedoeling geweest, hartige taarten waren kennelijk aan het begin van de 20ste eeuw in de vergetelheid geraakt. Morgen meer.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage