<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, maart 01, 2011

Kaas op je broodje


Het leuke en tegelijk irritante van naar een boekje op zoek zijn is dat je zoveel andere leuke boekjes tegenkomt, die aandacht vragen. Neem nou dit boekje met Honderd Kaasgerechten van Martine Wittop Koning. Het verscheen in 1926 en was (voor een keer) geen gesponsord product. Mevrouw Wittop Koning, Lerares in Koken en Voedingsleer, mocht graag wat bijklussen voor Calvé, het Zuivelbureau, Honig, Kellog, Juno gasfornuizen en zo voort. Ze was niet de enige hoor, ook mevrouw Lotgering-Hillebrand onderhield nauwe banden met de industrie.

In de inleiding schrijft Wittop Koning over de twijfels bij de uitgeverij. Zou er wel markt zijn voor een boekje over dat alledaagse boterhambeleg Kaas? De lerares legt uit dat je kaas op zoveel andere manieren kunt gebruiken. Want in het buitenland gebruiken ze kaas om wat pittigheid aan een recept te geven (Parmezaanse kaas), of juist om een gerecht romiger te maken (Gruyère). En dan is er de voedingswaarde, hoger dan van vlees en eieren, maar minder kostbaar. En tenslotte is er een principiële reden om kaas te eten, namelijk als vleesvervanger.

Soepen, sauzen, voorgerechten, meelspijzen en lunchgerechten schotelt ze ons voor. De combinatie van groente met kaas vinden we nu niet erg spannend meer. Het is vaak een witte saus waar kaas aan toegevoegd is en die over schorseneren, kardoen, bloemkool, spruitjes gaat.
Bij de lunchhapjes veel combinaties brood, ei, kaas. Er is wel een Welsh rabbit (rarebit), maar geen Croque Monsieur of Croque Madame. Dit lijkt er nog een beetje op.

Gepocheerde eieren op kaas-croutons

Dit heb je nodig: 4 ronde sneetjes brood (zonder korst), 50 gram Gruyèrekaas, 5 eieren, 4 eetlepels melk, 20 gram boter, wat peper en zout.

En zo doe je het: Rooster de niet te kleine broodcirkels aan weerskanten goudbruin. Klop intussen in een klein pannetje één van de eieren met wat peper en zout, meng er de melk door, de gesmolten boter en de geraspte kaas en roer alles op een acht vuur tot het een gelijke, romige massa vormt. Strijk die tamelijk dik uit over de vier broodjes en houd ze een ogenblik warm.
Pocheer de vier overige eieren in kokend water met wat zout; leg op elk broodje voorzichtig een ei, schik de broodjes op een verwarmde schaal waarover een vingerdoekje is geplooid en dien ze onmiddellijk voor.

Van mij mogen jullie een wat pittigere kaas kiezen, en behalve een snuf peper ook nog wat andere specerijen toevoegen naar keuze. Ik denk zelfs dat wat versgemalen nootmuskaat hier helemaal niet zou misstaan.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage