<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, maart 05, 2011

Maarts soepje met zuring en tapioca


Ook in 1932 was het zaterdag 5 maart zie ik in een oude Franse Almanach des Gourmands. het dagmenu ziet er zo uit:

Déjeuner

Poirreaux en salade
La Carbonnade de Boeuf
Purée de carottes
Salade d'endives au jus d'orange
Crème foueté au Curacao

Diner

Potage de Mars
Haddock au riz
Poulet roti
Ommelette au chocolat


Opmerkelijk vind ik dat tussendemiddag er twee maal groente als salade vermeld staat, maar bij het avondeten helemaal geen groente. En dat ze van stevige toetjes houden in het Frankrijk van de jaren dertig.

Vandaag het recept voor het Maartsoepje in mijn hertaling.

Potage de Mars

Dit heb je nodig: klontje boter, afgestreken eetlepel bloem, handje gesnipperde zuringbladeren, kokend water, tapioca,

En zo doe je het: doe het klontje boter in een pan met stevige bodem, en roer er een eetlepel bloem door zonder dat het bruin wordt. Roer er de zuring door en giet er zoveel kokend water over als nodig is, per persoon ongeveer 2,5 dl. Breng het aan de kook en strooi er dan tapioca over, ongeveer een eetlepel per persoon. Goed roeren en een kwartier laten koken. Zout naar smaak toevoegen.

Wat mij betreft mag er wel wat meer zuring door. Tapiocaparels zijn gemaakt uit maniokwortel (cassave) en hebben weliswaar veel Kcal, maar weinig voedingswaarde of smaak. 360 Kcal per 100 gram! Het is echter licht verteerbaar en dus werd het vanaf de 18e eeuw als ziekenkostje ingezet. In de loop van de twintigste eeuw is het spul uit de mode geraakt. Maar voor zo'n soepje is het best leuk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage