donderdag, maart 10, 2011

Platte piepers


Toen we nog niet zo gewend waren aan het eten van aardappelen, moesten de mensen ook nog bedenken hoe je die dan wel moest eten. De merkwaardigste suggestie eind 18e eeuw was dat je ze na het koken moest plat slaan en dan opdissen. Het nut daarvan was mij tot nu toe geheel onduidelijk.

Afgelopen zondag tijdens de lunches met culischrijvers in Kasteel Groeneveld sprak ik er over met eetliefhebber Felix Wilbrink van de Telegraaf. En die riep meteen: "maar dat doen ze in Portugal nog steeds. En dan even opbakken. Heerlijk!"

Dat hebben we dus gisteren gedaan. Het is niet een geheel vetvrije bereidingswijze, maar lekker! Nou en of.
Is het moeilijk? Nee hoor:

Platte Piepers

Zo doe je het: Je kookt per persoon 2 aardappelen in de schil, die laat je een beetje afkoelen, en dan vraag je iemand met grote handen om er eens flink met de platte hand op te slaan. Vervolgens doe je een flinke hoeveelheid olijfolie in een wok, verhit die, bakt daarin snel aan beide zijden de platte piepers tot ze goudbruin zijn. Hup, snel op het bord, zeezout erover en dan hadden wij nog wat vadouvan-olie van gisteren. Smullen met een gezonde salade erbij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage