<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 17, 2011

Speltbrood met Daslook


Nu de daslook volop te plukken is (niet in de vrije natuur in dit land vanwege de rode lijst) willen we hem eten ook. Nog zo'n Keltisch experimenteer-recept, ditmaal voor een broodje met daslook. Als Antonio Carluccio er focaccia mee maakt, dan zouden de Kelten het ook best gebruikt kunnen hebben. Spelt, emmer, eenkoorn, deze graansoorten verbouwden de Kelten. Hoe het met de gist zit is een tweede. Achim Werner gebruikt in zijn Keltische Kochbarkeiten gist zoals we dat nu gebruiken. Vind ik een beetje smokkelen. Zuurdesem, bier, cider kan ik me ook goed voorstellen. Dat is een kwestie van uitproberen. Hier het recept van Werner, dat ik vanwege de gluten niet zelf kan uitproberen. Glutenvrij meel gedraagt zich heel anders.

Daslookbrood

Dit heb je nodig: 500 gram speltmeel, 200 gram daslook, 42 gram verse gist, 0,2 liter appelazijn, 2 eetlepels lijnzaadolie, 0,2-0,4 liter water, 1 eetlepel zout, tarwemeel Type 405 naar behoefte.

En zo doe je het: Was de daslook, schud het aanhangend water eraf, en hak de bladeren grof. Maak een glad deeg van het speltmeel, daslook, gist, appelazijn, en het benodigde water. Laat het deeg een half uur in een afgedekte kom op een warme plaats rusten en rijzen. Kneed het daarna op een met meel bestoven werkvlak tot een ronde bol en laat deze nogmaals op een warme plek rijzen in een met meel bestoven kom en met een doek afgedekt. Opnieuw mag dat een half uur duren. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg het brood op een bakplaat en schuif die in het midden van de oven. Bak het brood in een uur of wat langer gaar.

Raadsel: waar is de lijnolie gebleven? Ik denk dat we die maar met het meel moeten meekneden. Anders staat het daar zo treurig achter te blijven in z'n eentje.

Van glutenvrij meel maak ik er liever kleine bolletjes van. In plaats van zuurdesem gebruik ik baking soda. Ben je meteen van dat lange wachten voor het rijzen af. Niet echt Keltisch, maar ook lekker hoor. O ja, wat minder zout, wat mij betreft. En als je een keer emmer kunt krijgen, is dat ook heel leuk om mee te experimenteren. Spelt is wat lichter van smaak en wat fijner van textuur.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage