<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 23, 2011

Vergeten Groenten


Gisteren bij Familie Nederland hadden we het erover: Vergeten Groente. We hadden het over postelein, snijbiet, pastinaak, meiraapjes, schokkers, grauwe erwten, gele komkommer, schorseneren, tripmadam en meer. Veel inbellers met mooie herinneringen en vragen. Duidelijk is dat de ruim tien jaar dat we nu bezig zijn er al toe heeft geleid dat jonge mensen menen dat pastinaak en postelein geen vergeten groente zijn. Niet meer gelukkig! Zelfs de super levert deze groente weer, je hoeft er niet voor maar mag natuurlijk graag naar de biologische winkel, de boer of de volkstuin. Van alle bladkolen kennen we alleen nog de boerenkool, en voor de culi's de palmkool (cavolonero), maar de rest zijn behoorlijk vergeten. Sommige groente zul je niet zien in het schap, zoals melde en hertshoornweegbree. Leuk, heel jong en vers best eetbaar, maar niet praktisch, zoals spinazie.
Vandaag dus een 19e eeuws recept voor jonge bladgroente in mijn hertaling:

Melde, jonge spinazie, snijbiet

Het stoven der groenten. Dit kan gebeuren met boter, met reuzel of met ander vet, of ook wel met beste olijfolie. Doet men het met boter, dan neemt men de helft der boter eerst om meel of broodkruim in te fruiten en is de groente op de schotel, dan neemt men de andere helft en roert die er door even voor het op tafel brengen. Dit is een goede raad voor zuinige huismoeders. Die laatste boter proeft men het meest. Al deed men er niets anders in dan dit, dan zou de groente toch nog een aangename botersmaak hebben.


Ik gebruik spekvet en rijstebloem, dan is het recept gluten- en koemelkvrij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage