Amandeltaart

Gisteren was ik te gast bij Goeiemiddag Limburg, het middagprogramma van L1 televisie. Voor de gelegenheid had ik een superzoet taartje gebakken uit één van de vele 18e eeuwse kookschriftjes die ons land rijk is. Het is een heel geschikt recept voor mensen die koemelk noch gluten verdragen. Dat maakt zo'n taartje voor mij dan weer extra lekker. Ik heb het terplekke in de studio versierd met viooltjesjam, suikerstrooisel en Maartse viooltjes. Maar vergat natuurlijk een foto te maken. Wie het wil zien kan dat doen via de uitzendinggemist knop van
http://www.l1.nl/tv/Goeiemiddag_Limburg Het taartje is prominent in beeld en na afloop van de uitzending geheel soldaat gemaakt. Gelukkig had ik een reservetaartje gebakken. Dat aten we vanmorgen verder onversierd met een restje rabarber als ontbijt. Ook niet verkeerd.
De basis van het deeg bestaat uit amandelmeel, rietsuiker en eieren. Amandelmeel koop je gewoon in zakjes bij de Franse supermarkten. Hier moet je er een beetje naar zoeken, maar de gemiddelde natuurwinkel of notenzaak zal het wel hebben. Anders moet je ontvliesde amandelen eerst grof hakken en dan fijnmalen. Ik neem dus altijd een flinke voorraad mee als we in het zuiden zijn.
Amandeltaart
Dit heb je nodig: een springvorm van 18 cm doorsnede, keukenpapier en een beetje boter om de vorm in te vetten, en dan 150 gram amandelmeel, 75 gram fijne rietsuiker, 4 middelgrote eieren of 5 kleine, 1 eetlepel citroenrasp van een biologische citroen, beetje water.
En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 150 graden C. Doe amandelmeel en suiker in een ruime kom en roer even dooreen. Roer er de citroenrasp door. Splits de eieren en doe de witten in een koele vetvrije kom en klop ze stijf. Klop de eidooiers schuimig en romig. Roer eerst de eidooiers door de meel en een of twee eetlepels water. Schep er dan voorzichtig de eiwitten door tot er een gelijkmatige massa is ontstaan, het geheel moet wel luchtig blijven. Beboter een springvorm en knip een rondje uit het bakpapier ter grootte van de bodem van de springvorm. Leg het bakpapieren rondje op de bakvormbodem. Giet of schep de deegmassa voorzichtig in de bakvorm en bak de taart in ongeveer een half uur gaar. Bij de kleine springvormpjes was het deeg al na 15-20 minuten gaar. Even prikken met een satéstokje. Daar mag niets meer aan blijven kleven. Laat de taart afkoelen. Decoreer desgewenst met jam en suikerstrooisel en eetbare bloemen.
Zoals met alle oude recepten is het een beetje een kwestie van fingerspitzengefühl en uitproberen!
Het moet er weer even bijgezet worden: op alles wat ik publiceer berust copyright. Dit recept bijvoorbeeld is een hertaling en bewerking van een recept uit de Heukelumse kookschriftjes. Privé mag je het maken zo vaak je wilt. Maar commercieel gebruik is zonder mijn toestemming en zonder bronvermelding niet toegestaan.
Labels: Amandeltaart 18e eeiw L1
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage