<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 26, 2011

Banon, boeken, bonenWe brachten eerder deze maand een heerlijke week door in de Vaucluse in een even heerlijke gite. Onze lieve gastvrouwen vertelden ons over een geweldige boekenwinkel in Banon, op Parijs na de grootste van Frankrijk. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd! We reden op een van de vele zonnige dagen langs lavendelvelden, boomgaarden en ruigten naar het stadje, parkeerden de auto op goed geluk in de schaduw, zochten een terrasje met koffie en vroegen ons af waar deze boekenpracht te vinden zou zijn.
Zoeken hoefde dus niet. Vanaf het terrasje namen we deze foto.
Verder dan de kookboekenafdeling ben ik niet gekomen. De man heeft alle nooks & crannies bekeken van onder tot boven. Ik zat te midden van een schat aan kook- en eetboeken en was gelukkig. Met een wasmand vol boeken keerden we naar huis. Te veel om hier achteloos op te noemen. Natuurlijk zocht ik ook even bij de peulvruchten, vanwege de Bruinebonenbende. Bingo. Twee stuks met vaak onbekende recepten en bereidingswijzen, voorbij de chili con carne en houmous.

Peulvruchten zijn een prima vleesvervanger en dienen daarom vaker op ons menu te figureren. Typische winterkost? Nee hoor, dat is een sprookje. Het hangt er maar helemaal van af wat je er mee doet. Neem nou dit recept voor spliterwten. Het was echt heerlijk.

Bavarois van spliterwten met gerookte zalm

Dit heb je nodig: 100 gram spliterwten, 100 gram gerookte zalm (neem wilde), 15 cl (soja)room, 5 gram gelatine of agar-agar, 50 gram gerookte spekjes, 1 liter bouillon.

En zo doe je het: Kook de spliterwten met de spekjes 35 minuten in de bouillon. Het oorspronkelijke recept gebruikt water met een half kippenbouillonblokje, wij namen groentebouillon met verse tuinkruiden. Laat uitlekken. Klop de room en houd apart (sojaroom kun je niet kloppen, tenzij je er agar-agar aan toevoegt) Week de blaadjes gelatine in wat koud water. Pureer de spliterwten en spekjes, doe er de gelatine bij, roer om en laat afkoelen. Roer beetje bij beetje de room door de erwtenpuree. Spoel vier ronde vormpjes om met water, bedek de bodem met een laagje gerookte zalm, vul de vormpjes met de erwtenpuree. Laat opstijven.

Keer de vormpjes op een bordje om en voila een heerlijk koud voorgerecht of lunchhapje. Ik versierde de bordjes met wat veldsla.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage