<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 05, 2011

Fondue met ei


Hier in huis is koken met kaas een zeer geliefd tijdverdrijf. Kaasfondue is al jaren een favoriet. Maar wist je dat er een versie is waar eieren door gaan?

De herkomst van het woord fondue moet echt in Zwitserland gezocht worden, maar ook in de Franse Jura, Savoye, Limousin en Auvergne weten ze er raad mee. Maar hebben we het dan wel over wat wij nu als kaasfondue kennen? Dat is maar de vraag.

In de 18e eeuw bijvoorbeeld werd het voor het eerst in Frankrijk gebruikt, maar dan ging het om roerei met gesmolten kaas. Aan het eind van die eeuw hebben ze het over Oeufs à la bonne Suisse, wat niets anders is dan kaasfondue met ei. Brillat Savarin (18e eeuw) geeft een recept voor kaasfondue, maar dat is dan weer roerei met kaas, er komt geen wijn aan te pas.
Fondue met ei werd soms zelfs met melk gemaakt in plaats van met wijn. Het recept is zeker minder elegant dan de kaasfondue zoals we hem nu kennen. Door het gebruik van eieren is deze versie wel lichter verteerbaar en minder kostbaar. Je gebruikt de eieren dus om te binden in plaats van maïzena.

Kaas-eierfondue

Dit heb je nodig: 700 gram geraspte kaas van een combinatie van Emmenthaler en Gruyere, 2,5 dl droge witte wijn, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 4 luchtig losgeklopte eieren versgeraspte nootmuskaat naar smaak, versgemalen peper dito.

En zo doe je het: Deo kaas, wijn en knoflook in een pan met dikke bodem en zet die op een hoog vuur. Zodra het begint te borrelen draai je het vuur laag en roer je voortdurend met een houten lepel tot de kaas geheel gesmolten is. Haal dan de pan van het vuur en giet er langzaam de eieren door terwijl je goed roert. Voeg nootmuskaat en peper naar smaak toe. Het mengsel zal nu wat klonterig zijn. Zet daarom de pan weer op een laag vuur en roer tot je een homogene massa hebt en zo dik is als custardvla. Verwarm individuele kommen voor en giet daar het mengsel in. Dis de kommen heet op en geef er voldoende stokbrood of bruinboerenbrood bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage