donderdag, april 07, 2011

Rode Kool inmaken



Met het weekend voor de boeg is het leuk om te plannen wat je zoal in de keuken kunt doen wat leuk is voor later. De groenteboer had mooie rodekool liggen. Die kun je inmaken. Dit is het recept van de moeder van de Amerikaanse schilder James Whistler.


Ingemaakte rode kool

Dit heb je nodig: 1 rode kool, dun gesneden (circa 3 pond),
6 eetlepels zout, 1,8 liter ciderazijn, 1 eetlepel hele zwarte peperkorrels
1 eetlepel gemberwortel in plakjes, 1 theelepel hele kruidnagels, blaadje foelie,
1 theelepel allspice korrels, 8 verwarmde halve liter potten met deksel

En zo doe je het: Leg de fijngesneden rode kool met het zout in een schaal en laat dit afgedekt een etmaal staan. Doe de kool dan in een vergiet een spoel hem snel af met koud water. Verdeel de kool over de 8 potten. Doe de azijn met de specerijen in een RVS of emaillen pan en zet deze op het vuur. Breng het aan de kook, roer af en toe en zet hem dan op een klein vuur met de deksel erop. Laat en een minuut of tien sudderen. Neem dan de pan van het vuur en giet het mengsel over de kool in de potten. Zorg dat er overal even veel specerijen in zitten. Dek de potten af en laat ze afkoelen. Na een week is de kool gereed voor consumptie. Maar bewaar hem niet langer dan drie maanden, dan wordt het suf.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage