<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 04, 2011

Toasted Cheese


Een mooi recept voor bier en kaas-liefhebbers uit de jaren dertig, uit het kookschrift van Lady Sysonby. Ria (afkorting van Victoria) trouwde in 1899 met Frederick Ponsonby, een 2e zoon, dus rijk waren ze niet. Ze was een schoonheid en daarnaast beroemd om haar kookkunsten. Haar man ging - zoals het goede 2e zonen in Engeland betaamt - in het leger en daarna vervulde hij allerlei functies aan het hof. Uiteindelijk werd hij privésecretaris van Koningin Victoria en later haar zoon Edward VII. Aan het eind van zijn leven werd hij in de adelstand verheven. Daarom schrijft Ria als Lady Sysonby haar kookboek.

Hier mijn hertaalde en bewerkte versie van haar gerecht:

Lady Sysonby's Spicy Toasted Cheese

Dit heb je nodig voor vier personen: 300 gram cheddar van goede kwaliteit, theelepel versgemalen witte Muntokpeper, 4 theelepels Colmans mosterd, 4 eetlepels room, 300 ml witbier, snuf gemberpoeder, afgestreken eetlepel suiker, theelepel versgeraspte nootmuskaat,4 stevige sneden geroosterd witbrood, bijvoorbeeld rond casino.

En zo doe je het: Doe kaas, peper, mosterd en room in een pan met dikke bodem en laat het geheel op een lage vlam smelten tot het een homogeen geheel is. Zet het vuur dan uit, maar houd de kaas warm.
Verhit bier, gemberpoeder, suiker en nootmuskaat in een andere pan tot de suiker is opgelost en het mengsel heel heet is, maar net niet kookt.
Leg de geroosterde boterhammen in vuurvaste soepborden, giet er de kaas over en zet ze 1 tot 2 minuten onder de grill. Schep de biersoep voorzichtig om de toast heen en vooral niet óp de kaas. De toast zal de biersoep opslurpen. Dis direct op, lepel, mes en vork nodig!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage