<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, mei 20, 2011

Karig met kruiden


Mijn blogpost van gisteren maakte nogal wat los! De vaderlandse keuken is inderdaad karig met kruiden. Maar, er zijn gelukkig al een heleboel mensen dapper met kruiden combineren aan de slag. Experimenten die soms tot briljante resultaten leiden en soms teleurstellend kunnen zijn. Zo gaat dat. Ik herinner me een middeleeuwse compost, met zomerraapjes en anijszaad, die zonder mankeren op de composthoop belandde. Smaakte naar dropwater, in plaats van een spannende compƓte te worden. Meestal bleek dat de combinaties van vroeger ons nu ook nog kunnen bekoren. Zoals deze middeleeuwse salade. Van zulke recepten kunnen we nog wat leren.

Kruidige salade

Dit heb je nodig: bosje peterselie, half bosje bieslook, 6 saliebladeren, de blaadjes van vier takjes munt, bakje sterrenkers, handje kervel, de naaldjes takje rozemarijn, bosje postelein, takje lavas, venkelknol, bosje radijs (inclusief het loof), kropje eikenblad sla, zeezout, olijfolie en ciderazijn, handje krenten, handje geroosterde pijnboompitten.

En zo doe je het: Kuis alle kruiden en groenten en snipper ze. Meng ze in een slakom. Doe er de krenten en pijnboompitten bij. Meng olijfolie en ciderazijn met wat zeezout en giet dit over de salade. Goed husselen en opdienen.

Als je het in de tuin hebt kun je er ook nog wat blaadjes pimpernel door doen. Plantje met oninteressante bloempjes, maar leuk en sierlijk blad.
Pijnboompitten waren ook in de middeleeuwen een geliefd ingrediƫnt in salade of bakwerk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage