<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, mei 07, 2011

Lieve Vrouwe Bedstro in de wijnHet Lieve Vrouwe Bedstro staat gezellig te bloeien in de tuin. Officieel heet de plant Galium Odoratum. Deze telg stamt uit de familie van de Walstro-achtigen. Hier en daar in Zuid-Limburg groeit hij nog in het wild. Maar laat hem daar maar staan, zet maar wat op balkon of in tuin. Het is een prettige bodembedekker. Vroeger maakte je er een drankje van als middel tegen slapeloosheid. Maar in de keuken komt het kruid ook tot zijn recht. De Fransen combineren het kruid met champagne, benedictine en cognac, de Duitsers met Rijnwijnen, de Russen met wodka en de Schotten met appelsap. De Engelsen voegen het toe aan allerlei zomerse vruchtendranken, met perzik of aardbei, en maken zo 'meiwijn'. Maar de blaadjes worden van oudsher ook gebruikt bij het stoven van rundvlees in Duitsland en Oostenrijk.

Bij het zomerse weer van vandaag hoort een even zomers drankje. We maken:

Meiwijn met lieve vrouwe bedstro

Dit heb je nodig voor een zomeravondfeestje: 2 flessen droge witte wijn; 1/2 litermaatje bloemen van lieve vrouwe bedstro, met de blaadjes, grof gehakt; 4 eetlepels suiker, 2 glazen cider, 1/2 doosje verse aardbeien, 12 takjes lieve vrouwe bedstro met de bloemetjes.

En zo doe je het: Meng in een grote kom 1 fles wijn met het fijngesneden L.V. Bedstro. Roer af en toe en laat het tenminste 12 uur staan. Zeef door een dunne doek en verwijder de takjes en blaadjes. Voeg de suiker toe en roer die er goed doorheen. Giet er dan de rest van de wijn en het gemberbier bij. Goed roeren. Schenk het mengsel in een mooie kan en koel het enige tijd. Opdienen met een takje L.V. Bedstro en een aardbei in een hoog wijnglas.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage