<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, mei 21, 2011

Quiche in de Muizenval


Gisteren woonden we de première van De Muizenval (The Mousetrap) bij in Theater Achterom in Hilversum. Eigen vertaling/bewerking van toneelgroep Ars, onder regie van twitteraar TheaterPeter. Met onder meer Eetschrijver G.J. Groothedde en meer bekenden in de cast. We hebben genoten van dit fraaie Agatha Christie-verhaal. De ontknoping ga ik niet verraden. Ooit zag ik het toneelstuk in Londen, begin jaren zeventig. Maar dat ik wist wie de moord(en) pleegde, deed niets af aan het genoegen om naar deze productie te kijken. Ik zou zeggen: ga er heen, het is een avond genieten. Maar dit blog gaat over eten, de geschiedenis en de productie ervan. Dus werd er gegeten? Nou, er werd vooral backstage dramatisch gekookt. Het stuk is geschreven in de tijd dat een voorraad blikjes en pakjes een uitkomst was in barre dagen. En dat kun je merken: Macaroni met corned beef. De gasten van het zojuist gestarte hotel waar het verhaal zich ontvouwt helpen bij het koken. Zo leert de gastvrouw omelet maken en quiche. En ook met de quiche loopt het dramatisch af.

Waar komt die quiche eigenlijk vandaan? Dumas heeft het er niet over in zijn encyclopedie. Ik zoek even in de Larousse Gastronomique. Officieel heet dit bakwerk quiche lorraine, wat iets over de regionale afkomst zegt. Lotharingen, waar het ook als 'kiche' gespeld wordt. Hoe oud het is? Dat hangt een beetje van de bodem waarop je deze flan-achtige taart bakt. Iedere regio in Lotharingen en Elzas heeft trouwens een eigen recept, varieert met kaas of spek, of maakt de quiche zelfs zoet. Maar hij hoort hartig, vindt Larousse. Hier een historisch recept.

Quiche

Rol brooddeeg zo dun mogelijk uit en bekleed er een - te voren met bloem bestrooide - metalen vorm met gewelfde opstaande rand mee. Leg klontjes heel verse boter op het deeg. Vul de taart met een mengsel van room en eieren, die je goed door elkaar hebt geklopt en met zout op smaak hebt gebracht. Bak in een gloeiend hete oven in tien minuten gaar. Dis heel warm op.

Commentaar van Larousse: soms word de quiche verrijkt met plakjes Gruyère kaas en/of plakjes ontbijtspek.
Wisten jullie trouwens dat 'mousetrap' een bijnaam is voor slechte (lees: goedkope, smakeloze) harde kaas? Die eigenlijk alleen geschikt is voor de muizenval en alleen in tijden van nood voor de quiche? Vandaar het plaatje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage