<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 01, 2011

Soep van radijsloof


Het lijkt een trend te worden: het loof van de radijsjes niet aan de kippen, konijnen of groenbak over te laten, maar gewoon op te eten. Zoals dat vroeger ook ging. Moet je natuurlijk wel kraakvers en biologisch spul hebben.
Eerst zag ik een recept in Coté Paris, die ik in Apt kocht tijdens onze vakantie. Meteen bio-radijsjes gescoord en soepje gemaakt. Heerlijk. Thuis kocht ik een Brigitte en... ja hoor, het recept van Lea Linster, de Luxemburgse sterrenkokkin is soep van radijsloof. Tenslotte lees ik vanmorgen in Die Zeit Online ook weer recepten voor radijs en radijsloof. Al doen ze daar wat hummig over de soep en maken ze er liever sla van. Niets mis met die soep. Jammer genoeg legt niemand uit of het loof gezond is, speciale sporen of elementen bevat. Het is vooral zonde om het weg te gooien.
Hier het Franse recept.

Soep van Radijzenloof

Dit heb je nodig: 1 bosje biologische radijs met supervers loof, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 15 cl (soja)room, zeezout, peper uit de molen, 3/4 liter water of groentebouillon.

En zo doe je het: Pluk de radijzen van het loof. Was het loof en droog het. Was, droog en hak de radijsjes grof. Pel en hak de sjalotjes fijn, dito met de knoflook.
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem maar laat hem niet te heet worden. Doe er de ui in en de helft van de gehakte radijs en laat ongeveer drie minuten zweten. Voeg knoflook en het radijsloof toe en roer een minuutje om. Doe er dan 75 cl water of groentebouillon, zout en peper bij en breng aan de kook. Laat tien minuten koken en roer af en toe om. Haal de pan van het vuur en doe er de room door. Serveer met de overige gehakte radijs.


Ik heb de soep nog door de zeef gewreven om een gladde soep te krijgen, met de stukjes radijs als bite. Beetje gebrokkelde geitenkaas erbij is ook niet verkeerd. Lekker voorjaarssoepje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage