<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juni 17, 2011

Azijn met een smaakje - vervolg


Niet zuur bedoeld, maar ik zeur nog even door over azijn. Want zelf maken is een fluitje van een cent en zo lekker. Die van gisteren kun je ook lichtgekleurd maken, door de rode bloemen en het rode fruit te vervangen door de gele bloemen van Oost Indische Kers. Je neemt dan natuurlijk ook witte wijnazijn. Verder volg je dezelfde procedure.

Mijn favoriet is dragonazijn. Je neemt veel verse dragon, propt die in een fles en giet er een goede natuurazijn, of witte wijnazijn over. Een paar weken laten trekken en dan gebruiken in de vinaigrette. Maar je kunt natuurlijk bijna alle geurige kruiden gebruiken, zoals rozemarijn, basilicum (beter in de olie) of geraniumblad (pelargonium crispum (ook lekker in de olie). En tal van bloemen. Meer tips uit de 18e eeuw hieronder.

Wat zegt das Frauenzimmerlexicon uit 1715 erover? Hier mijn hertaling:
'Azijn is een zure vloeistof, die weliswaar bij alle mensen bekend is, en veelvuldig gebruikt wordt, maar vooral bij mensen die op het land wonen schadelijk is. Voor de mensen die aan het water wonen is het echter een heilzaam middel. Azijn wordt van verschillende zaken gemaakt, bier, wijn, graan, wild fruit, brandewijn, maar bovenal de wijnazijn met frambozen, rozen, korenbloemen, violen, kersen en aardbeien is voortreffelijk. In de keuken moet de kok over azijn beschikken, als hij gerechten aangenaam wil bereiden.

De kunst is dus om je eigen favoriete kruiden- en bloemenazijn te fabrieken aan de hand van wat er nu bloeit.

Labels:

2 reacties:

Blogger aafke7 zei...

Weet dat je geen reacties wilt, maar o wat is het elke dag genieten! Delete het comment maar weer! Hartelijke groet!

17 juni 2011 om 07:26  
Blogger elma zei...

oh...je wil geen reacties...en ik maar denken waarom reageert niemand op dit leuke blog...
ken je deze? http://www.medievalists.net/2011/06/11/how-much-meat-did-medieval-people-eat/

17 juni 2011 om 15:58  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage