zondag, juni 12, 2011

Ham uit de oven



Vandaag is het veel te mooi weer om lang achter de computer te zitten. We gaan buitenspelen en allerhande keukendingen doen met de deur open, zodat de zon naar binnen kan. Ter voorbereiding van de Historische Maeltijdt in Stroomhuis Neerijnen komende vrijdag. Vandaag ga ik met een ham van vier kilo stoeien om een goede Renaissancesmaak te krijgen. Met de Verstandige Kok, Carolus Battus en Antonius Magirus in de aanslag. Zo'n ham kun je natuurlijk ook op wat modernere wijze bereiden, gewoon voor bij de asperges voor een groot gezelschap. Je neemt een mooie gekookte beenham, bestrijkt die met een laagje honing en plakt daar een goede soort zwarte of witte Muntokpeper op. Verwarm de oven voor op 200 graden en schuif de ham er een minuut of twintig tot een half uur in. Klaar. Snel, smakelijk en zeer geschikt voor feestjes. Staat heel dramatisch, zo'n grote ham op tafel op een met takken rozemarijn versierde schotel.
In de Renaissance ging dat met wat meer specerijen natuurlijk: kruidnagel, koriander en meer. We gaan eens lekker uitproberen. En verder spelen we natuurlijk gewoon buiten!

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage