<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juni 18, 2011

Historische MaeltijdtGisteravond was het dan zo ver: Met fantastische vrijwilligers kookten we een historische maaltijd in het Stroomhuis in Neerijnen. Ter begeleiding van een lezing van kunsthistoricus Robbie dell'Aira over het eten op de kastelen van Neerijnen en Waardenburg. De meer dan veertig deelnemers (er hadden zich zo'n zestig belangstellenden gemeld, dus we doen het in oktober nog een keer) aten zich door de eeuwen heen, van de middeleeuwen tot de pruikentijd. Daarmee krijg je een prachtig inzicht in de verandering in smaak in die periode: de kruidige maar toch wat vlakke middeleeuwen, de rijke, warme smaken van de Renaissance, de innovaties en zoetigheden van de 18e eeuw.
Er heerste een geweldig vrolijke stemming, en de mensen luisterden aandachtig naar de verhalen. Wat wil een mens nog meer? Weer veertig mensen overtuigd dat we vroeger een prachtige culinaire cultuur hadden. Net als de rest van Europa. We deden er niet voor onder. Een boodschap die ik nu al tientallen jaren uitdraag en iedere keer weer met plezier, omdat het heerlijk is mensen mee te nemen op zo'n culinaire ontdekkingsreis.

En wat heerlijk dat het Stroomhuis, lekker dicht bij huis, het initiatief heeft genomen om dit te organiseren en mogelijk te maken. Zonder werk van vrijwilligers en liefhebbers is zo'n project gewoonweg niet haalbaar en betaalbaar.

Op het menu stond onder meer een Groene Toerte. Hierbij - op verzoek - een beknopt recept: zelf uitproberen hoe je de verhoudingen het liefste hebt. In vroeger tijden stond weinig over de bereiding en hoeveelheden in de kookboeken. Lekker prutsen in de keuken dus!

Groene Toerte

Dit heb je nodig: Ongeveer een pond wilde spinazie, 2 ons zuring, 2 ons kervel, 6 tot 8 eieren, verse roomkaas of ricotta of verse geitenkaas, boter, zout, versgemalen witte (untok) peper. Desgewenst: snufje nootmuskaat.
Zo doe je het: Kuis de groente, verwijder harde steeltjes en hak alles fijn. Meng alle groente met de kaas dooreen in een kom. Roer er ook een stukje boter in klontjes door. En flink wat versgemalen witte peper en wat zout (let op het zoutgehalte van de kaas).
Vet een taartvorm in van circa 30 centimeter. Doe daar het kaas-groentemengsel in. Klop de eieren los en giet die gelijkmatig over het groen.
Verwarm een oven voor op ca 180 graden en bak de toerte gaar. Gaat vrij snel hoor, kwartiertje ofzo.

En daar drink je dan natuurlijk een glas goede Duitse Riesling bij, of als je liever rood hebt een glas wijn uit de Beaune streek, bourgogne dus. Zo ging dat in die tijd!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage