<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juni 15, 2011

Slasoep


Wie een moestuin heeft kent het verschijnsel: soms heb je gewoon teveel van iets. Een bumpercrop. En wat doe je er dan mee? Ik zette vroeger een tafeltje langs de weg, stalde het surplus uit met een bordje 'gratis'. Geheid was alles binnen een paar uur weg.
In vroeger tijden maakte men alles in voor de winter, wanneer er geen groente was. Daar hebben we nu geen last meer van met groente uit kas, vriezer, blik of pot, of uit een onwaarschijnlijk ver oord. Wat dan te doen met iets als een overdosis sla? Gisteren klonk er een hartenkreet op twitter. En dus stelde ik voor om van al die sla maar gewoon slasoep te maken. Die kun je dan weer invriezen voor later gebruik. Een gewoon kropje sla invriezen moet je maar niet doen.
Hier een recept:

Gebonden slasoep


Dit heb je nodig: klontje boter, bosje lente-ui gesnipperd, 700 gram slablaadjes (ik doe er graag nog wat spinazie bij of wat zuring, of alletwee), 1,25 liter groentenbouillon, 1/4 liter (soja)room, vers geraspte nootmuskaat, zout en peper naar smaak, platte peterselie voor de versier.

En zo doe je het: Smelt de boter in een pan en smoor daar de lente-ui ringetjes in. Voeg het groen toe en laat het even meesmoren. Pureer alles met een staafmixer. Giet er dan de bouillon over en breng het geheel aan de kook. Doe er peper en zout naar smaak bij en laat even pruttelen. Bind vlak voor het opdienen met de room, maar laat hem dan niet meer koken. Vul soepkommen of borden met soep, rasp er nootmuskaat over en strooi er wat peterselieblaadjes over. Je kunt er natuurlijk altijd nog wat geraspte pecorino of parmezaanse kaas bij geven.

Wil je de soep dikker hebben, dan pureer je wat gekookte aardappel mee. Scheutje bouillon bij het pureren helpt in dat geval.

Labels:

1 reacties:

Blogger elma zei...

Jammie! Ik kijk mijn net geplante sla de grond uit!

15 juni 2011 om 15:29  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage