<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juni 19, 2011

Sugar and spice and all things nice


Vandaag is de #undergroundboerenmarkt in Amsterdam. Ik heb verschillende specerijenmixen gemaakt en heel veel pepernoten gebakken. Vast niet genoeg, maar het moet genoeg zijn!
Ik maakte behalve de historische mixjes ook een 'moderne' Arabische om het verschil te kunnen laten ruiken. De huidige spice mixen zijn namelijk nog meer fusion dan vroeger mogelijk was, dankzij de verspreiding van capsicumpepers en paprika's over de wereld.
In de Baharat zit gerookt paprikapoeder en wat chilipeper. En daarom ruikt en smaakt het dus heel anders dan de 'oude wereld' mixen.

Wat doe je met Baharat? Je stopt het in de lamskebab en die maak je zo:

Lamskebab mashwi

Dit heb je nodig: 750 gram mager lamsgehakt, liefst twee keer gemalen. 1 flinke fijngesnipperde ui of twee kleine, 2 theelepels zeezout, 4 eetlepels verse marjoraan, 2 eetlepels fijngehakte munt, 4 theelepels baharat, 2 theelepels gedroogd limoenpoeder (loomi), satehprikkers.

En zo doe je het: week de satehprikkers in een bakje water. Hak munt en marjoraan fijn. Meng gehakt en ui en zout, specerijen en kruiden in een kom en laat het een kwartiertje intrekken (mag ook langer, dek de kom wel af met een doek). Vorm er 12 eivormige ballen van en rijg er steeds een aan een satehprikker. Rooster de kebabs op een licht ingevet rooster ongeveer een kwartier op de bbq of onder de grill. Keer ze regelmatig om. Duurt ongeveer een kwartier voor ze klaar zijn.

Wat eet je erbij? Plat kruidig brood, Griekse yoghurt met wat tahine erdoor en wat munt en sumak ter garnering erop.
Is het lekker? Reken maar!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage