<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 30, 2011

Witte bonenGisteren mocht ik meepraten over eten in het programma De Ochtend van RTV Noord Holland. Gastheer is Arjan Burggraaf, die mij deskundig over het eten van vroeger ondervroeg. Ik had - zoals meestal - wat onvergetelijke groenten bij me, waaronder witte bonen. Krombekken om precies te zijn, een Oudhollands rasje. Heerlijk zacht van smaak. Die zak krombekken gaf ik natuurlijk aan mijn gastheer.

Arjan vroeg om een recept en ik beloofde een lekkere cassoulet op mijn blog te zetten. Het recept komt oorspronkelijk uit een Margriet-bijlage uit de jaren 70 genaamd 12 maanden lekker eten. Het is in de loop der jaren meegegroeid. En bij deze de 'huidige' versie.

Cassoulet

Dit heb je nodig: 250 gram ongeweekte krombekken, 1 tot 2 teentjes knoflook, 100 gram salami, 250 gram lamspoulet, 2 flinke saustomaten als Coeur de Boeuf, 2 eetlepels olijfolie, 2 fijngesnipperde uien, 1 eetlepel fijngeknipte peterselie, 1 theelepel blaadjes tijm, tak rozemarijn, blaadje laurier, peper en zout naar smaak.


En zo doe je het: Zet de helft van die zak krombekken de avond te voren in de week in ruim koud water. Neem een stevige pan van voldoende omvang en doe daarin de bonen, het ontvelde en geplette teentje knoflook, het blaadje laurier en het takje rozemarijn en het weekwater. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag.
Doe in een andere pan met dikke bodem de olijfolie en bak daarin de gesnipperde ui goudbruin. Vis de ui eruit, kijk of er genoeg olijfolie achterblijft en bak daarin dan de lamspoulet goudbruin. Doe de ui weer terug, en desgewenst nog een teentje knoflook (uit de knijper) en roer alles goed dooreen en de in stukjes gesneden salami. Voeg de peterselie en de in stukken gesneden tomaat toe en dan de tijm. Laat alles even meebakken op een laag pitje en kiep dan alles bij de zacht pruttelende witte bonen.
Laat alles in ruim een uur gaar worden. Roer en kook de bonen niet tot pap, dat zou jammer zijn.

Wat mij betreft is het gereed om op te dissen als de bonen gaar zijn. Maar.... het schijnt dat je er nog broodkruim en klontjes boter over moet doen en dan de boel in de oven een korstje moet laten krijgen. Rompslomp, wat mij betreft. Je kunt beter een knapperige salade maken en erbij serveren voor de broodnodige vitamientjes.

Labels:

2 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Waarom heb je 250 gram krombekken nodig als je maar de helft gebruikt? Zou 125 gram dan niet genoeg zijn?

30 juli 2011 om 18:08  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dag Irina,
Het zakje waarin de bonen verkocht worden weegt 500 gram, vandaar de helft! En als je lui bent kun je natuurlijk ook een literpot witte bonen van HAK of ander merk nemen. Krombekken zijn wel zachter van smaak.

31 juli 2011 om 08:23  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage