<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 29, 2011

Uit eigen tuin


Vrijdag snuffelde ik weer een prettig stapeltje boeken bijeen op onze plaatselijke tijdelijke rommelmarkt een paar stappen van mijn huis verwijderd. Eén van de schatten die ik vond was het boekje van Hans van den Bosch Uit eigen tuin op tafel, over hoe je zonder bestrijdingsmiddelen succesvol kunt tuinieren. Doen we al jaren. De tekst is prima, maar er staan tenenkrommende cartoons in. Een jaartal ontbreekt, maar ik schat zo in: jaren zestig. Courgette, aubergine en rucola ontbreken nog. Knoflook wordt gebruikt in sauzen, soepen en salades, maar niet bij vlees of gevogelte. Ja, dat klinkt dan wel erg naar jaren zestig. De nu weer zo hippe snijbiet blijkt dan een 'ouderwetse groente'.

Ik zoek even bij de komkommer. Van den Bosch noemt witte, gele en groene, met een voorkeur voor de groene omdat deze als ze niet 'bezocht' zijn door bijen pitloze vruchten opleveren. Verder veel over het planten, maar niets over de stap naar de tafel.
Mmm, bij nader inzien geldt dat voor de meeste gewassen. Alleen de venkelknol mogen we met een kaassausje eten. De stengels van de venkelplant doen we door de sla en de zaden door soepen en sauzen. Duidelijk meer keukenaanwijzingen bij de kruiden, dan bij de groente. Die toevoeging 'op tafel' is dus wat ruim genomen.

Inmiddels zijn we al weer een stuk dapperder geworden met groente en kruiden, maar wie combineert er spinazie, zuring en kervel? Probeer maar eens. Lekker in de soep of in een hartige taart. En historisch geheel verantwoord.

Dit tekeningetje was nog het minst tranentrekkend.


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage