<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 16, 2011

Bonenestafette


Zondag 2 oktober is de aftrap van de Bonenestafette, een initatief van Urgenda en de Bonenbende. Tot en met 11 november gaat een elkaar afwisselende groep mensen een, twee of drie dagen lang louter maaltijden met peulvruchten eten. Gezond, duurzaam, lekker. Trouwens, de snacks kunnen ook van peulvruchten zijn. De bitterkoekjes van AH zijn bijvoorbeeld van paardenbonen (veldbonen heet dat nu chic) en papadoms van Patak zijn van linzenmeel. Om maar wat voorbeelden te noemen: het kan ook kant-en-klaar.
Natuurlijk doe ik mee, ik heb helpen bedenken. En omdat ik het de komende tijd baaie druk krijg (ja, klopt, ik lees een Zuid-Afrikaans boek) heb ik gisteren een grote pan linzensoep gemaakt met één van de heerlijke Ras-el-Hanout mixen die ik maandag scoorde bij de workshop van Vanilla Venture en Aagje Deken, het restaurant in Middenbeemster.
Hier het recept, het staat je vrij om er naar eigen inzicht aan te sleutelen.

Linzensoep met Ras-el-Hanout


Dit heb je nodig: 1 pond zwarte linzen, 1 liter bouillon naar keuze of wat meer, 1 flinke ui, scheut olijfolie, 1 eetlepel ras-el-hanout classique, saffraan, zout, geduld, een paar gekookte aardappelen.

En zo doe je het: Was zonodig de linzen. Snipper de ui en fruit die zachtjes in de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Roer er de ras-el-hanout snel door en giet er de bouillon op. Ik had nog kippenbouillon, maar groentebouillon is ook prima. Breng het geheel aan de kook, doe er de saffraan bij, roer goed om en doe er dan de linzen bij. Roer nogmaals goed door en breng de soep aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de linzen langzaam garen. Draai het vuur uit en wacht tot de volgende dag.
Pureer de helft van de soep met de gekookte aardappelen en meng gepureerde en ongepureerde soepdelen met elkaar, kijk of er voldoende vocht bij zit. Verhit de boel en doe er zout naar smaak bij.
Wat mij betreft is de soep nu gereed, maar... je kunt er van alles bij doen: gesnipperde prei, beetje harissa, gesnipperde platte peterselie, stukjes tomaat. Net waar je zin in hebt. Misschien zelfs een stukje lamsworst. Maar nodig is dat niet voor de eiwitten, daar heb je de peulvruchten voor!

Het mogen trouwens ook best blonde linzen zijn hoor, maar ik had de zwarte toevallig nog in huis, aangebroken pak, dan doe je het dus daar mee.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage