<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, september 22, 2011

Kruidnoten


Gisterenmiddag bezorgde de post mij het prachtig vormgegeven boek van Karin Sitalsing, Marije Sietsma en Helga de Graaf: Maak van de noot een deugd. Het gaat over Koken met Kruidnoten. De kruidnoten liggen immers steeds vroeger in de schappen van de supers, en dan kun je er maar beter wat leuks mee doen. Zelf bakken mag ook van de dames, er staan recepten voor pepernoten, kruidnoten en - jazeker - zelfs het oerpepernotenrecept van de pepernotenrevolutie in. Ik deed een beetje mee met de geschiedeniskant van het boek.

Wat een ontzettend gezellig boek is het geworden. Ik had al eens wat illustraties mogen zien, hoog Amerikaanse huisvrouwen uit begin jaren zestig gehalte. Erg leuk. Je kunt zien dat de drie dames veel plezier hebben beleefd aan het uitproberen van de gerechten en het maken van het boek. Dat plezier straalt er gewoon vanaf.

Waar gaan de pepernoten allemaal in? Pompoensoep, Tiramisu, een Salade met Geitenkaas,Spinaziegratin, Pasta met Mascarponesaus, Reehachée, Paté. Je kunt je eerder afvragen: waar doe je géén kruidnoten in.

Hier het recept voor kruidnotenlikeur (foto. Dat vereist geduld, maar je kunt het nog gemakkelijk vóór Sinterklaas gereed hebben.

Kruidnotenlikeur

Dit heb je nodig: /12 liter jonge jenever of wodka (ik zou geloof ik liever blanke rum gebruiken), 3 handen kruidnoten.
Dit heb je nodig voor de suikersiroop: 2 dl water, 500 gram rietsuiker.

En zo doe je het: Druk de kruidnoten in de fles drank en sluit de fles weer af. Zet de fles zes weken in een donkere kast. Af en toe schudden. Het ziet er na enige tijd bijzonder smerig uit, daar moet je niet van schrikken.
Na zes weken is de smaak van de kruidnoten goed in de drank getrokken. Tijd om het drab eruit te zeven. Doe een stuk kaasdoek of schone theedoek in een trechter en giet de drank daardoorheen in een andere fles. Herhaal dit proces als je denkt dat nog niet alle kruimels eruit zijn.
Maak dan de suikersiroop. Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem. Breng het al roerend aan de kook. Roer net zo lang tot alle suiker is opgelost. Laat het afkoelen en meng het met de kruidnotendrank en giet het in een mooie fles of karaf. Houd je meer van een romige likeur? Giet er dan een flinke scheut room bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage