<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, september 07, 2011

Tijmsalade op z'n LibaneesEen aantal jaar geleden verbleven wij enige tijd in hartje Damascus om een vriendin te bezoeken en haar bruiloft bij te wonen. We zwierven dagen lang door de prachtige oude stad en keken onze ogen uit. En in mijn hart maak ik mij grote zorgen over de inwoners van die vrolijke, drukke, bezige stad. Een stad waar allerlei geloven en allerlei uitingen daarvan gezellig naast en met elkaar leefden, wel handig altijd winkels open. De rustdag van de één is de werkdag van de ander. En iedereen respecteerde dat. Ik ben ban dat mijn schietgebedjes voor de relatieve pais en vree niet voldoende zullen zijn. Het plaatje is van één van de talrijke welgevulde groente- en fruitwinkels in wat door de expats 'Veggie Street' wordt genoemd. We kookten af en toe wat eten zelf in ons appartementje, maar aten veel en lekker buiten de deur. De Syrische keuken lijkt heel erg op die van Libanon. Dus een Libanees kookboek is een goede inspiratiebron om terug te zoeken wat we aten. Bij geroosterd lamsvlees kregen we een kruidige 'salade' van tijm en sumak. Heel speciale tijm, die je bij Roger en Linda Bastin in Aalbeek kunt krijgen, de za'tar. Ik vond het recept in De Libanese Keuken van Anissa Helou.


Verse Tijmsalade (Salatet za'tar akhdar)


Dit heb je nodig voor 2 personen: een bosje grootbladige tijm, 1 fijngehakte middelgrote ui, 1 ruime theelepel sumak, wat zout, flinke scheut olijfolie

En zo doe je het: Ris de tijmblaadjes van de stengel en was ze in koud water en dep ze droog. Doe de tijm in een kommetje en voeg de gehakte ui toe. Strooi er sumak en zout naar smaak over en giet er olie bij en meng. Maak af op smaak met zout.

Als je liever geen vlees eet, dan doe je wat groente onder de grill: wortel, aubergine, courgette. Ook lekker!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage