<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 23, 2011

Hamburgse pepernoten


Ieder jaar bezwijk ik wel voor een Duitstalig tijdschrift met een 'Plätzchen' special of bijlage. Niet dat ik dan ernstig aan het bakken sla, maar die Duitse adventtijd ziet er altijd zo gezellig uit. Soms sla ik wel eens aan het marsepeinkneden, of notenbrokjesroeren, of suikerdingenknoeien, maar meestal blijft het bij plaatjes kijken. Maar nu ben ik gestrikt. Het Brigitte Extra Plätzchen Heft heeft namelijk een recept voor Hamburgse Pepernoten. Hamburg was natuurlijk al vanaf de middeleeuwen een stevige havenstad en voor het Noord-Duitse gebied werden daar de specerijen aangevoerd, aldus Brigitte. En ze heten noten, omdat ze rond van vorm zijn. Tja, dat zijn de meeste koekjes, dus die vlieger gaat niet op. Het recept zal in de loop der eeuwen wat aan de smaakmode zijn aangepast.
Net als in onze oerpepernoten gaat er geen vet in, maar dient ei als bindmiddel. Welke specerijen gaan er in? Peper en kardemom. Wat gaat er nog meer in? Stukjes gedroogde abrikoos en geraspte citroenschil. Het klinkt heel lekker. Hier het recept:

Hamburgse pepernoten uit de Brigitte

Dit heb je nodig: 2 eieren, 250 gram suiker, 1/2 eetlepel gemalen kardemom, 1 theelepel geraspte citroenschil van een biocitroen, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper, snufje zout, 50 gram gedroogde abrikozen, 275 gram speltmeel, en extra meel voor het bewerken.
En dit voor de versiering: 15 gram gedroogde abrikozen, 2 tot 3 eetlepels sinaasappelsap, 25 gram pijnboompitten, 100 gram poedersuiker, zilverparels.

En zo doe je het: Klop eieren en suiker in een kom met de mixer schuimig. Roer er de smaakmakers door. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en roer die met het meel door de eimassa. Kneed alles met de hand tot een soepel deeg. Deel het deeg op in twee gelijke stukken en vorm er twee 30 cm lange rollen van. Wikkel ze in vershoudfolie en laat ze over nacht in de koelkast opstijven. Als bij het vormen van de rollen het deeg te kleverig is, dan doop je je handen nog even in de meel, dat werkt gemakkelijker.

Verwarm de oven op 180 graden Celsius, of de heteluchtoven op 160 graden C. Snijd de voor de versiering bedoelde abrikozen in kleine stukjes en laat ze ongeveer tien minuten in het sinaasappelsap weken. Snijd de deegrollen in plakjes van ongeveer een centimeter dikte. Leg de plakjes deeg op het met bakpapier bekleedde bakblik. Bekleed twee derde van de plätzchen met pijnboompitten en abrikoosstukjes, laat de andere kaal.
Bak de plätzchen in zo'n 9 tot 11 minuten gaar. Roer poedersuiker en resterend sinaasappelsap dooreen. Haal de plätzchen uit de oven en leg ze van het bakblik af op een taartrooster. Bestrijk ze met de suikerpap. Leg op de onversierde exemplaren wat zilverparels. Laat ze geheel afkoelen en drogen. Dan luchtdicht in een trommel bewaren.

Waarin onderscheiden deze Hamburgse pepernoten zich van onze oerpepernoot? Geen anijs en kaneel, geen staartpeper, maar gewone zwarte peper, geen sukade maar abrikoos.
Wat zou ik doen om ze iets historischer te maken? Rietsuiker gebruiken in plaats van bietsuiker. En misschien alleen met pijnboompitten decoreren.
Het roept om een experiment!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage