<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 24, 2011

Hussepot


Vandaag hadden we het bij Wekker/Wakker van Omroep Max over stamppot. De karige opvolger van de hussepot. Hussel je, dan zie je de verschillende onderdelen nog. Stamp je, dan is het aantal ingrediënten en de hoeveelheid daarvan veel moeilijker te onderscheiden. De stamppot herbergt veel ongezien vet, ik heb iemand wel eens anderhalf pakje margarine in de boerenkoolstamppot zien doen. Gelukkig bleven we niet eten. Als je niet zo van de gestampte pot houdt, maar wel van éénpansgerechten, dan is het 'natte' zusje van de hussepot een optie, de maaltijdsoep. Ook met aardappelen en groente en wat vlees, maar herkenbaar, verwarmend en voedzaam. Je kunt natuurlijk niet iedere dag stamppot eten!
Vandaag dus een 'gouwe ouwe' die ik nog beloofde aan de redactie van Wekker/Wakker.
Omdat je van kool niet per se stamppot hoeft te maken deze Franse koolsoep. Kool heeft wel vet nodig om lekker te smaken, net als bonen. Houd je niet van confit neem dan een varkenspootje of hamschijf. Houd je niet van vlees, neem dan goede olijfolie.


Garbure Béarnaise


Dit heb je nodig: 1 grote pot of groot blik witte bonen, 4 geschilde aardappelen in stukjes, 200 gram sperziebonen, 200 gram fijngesneden groene kool, 2 teentjes knoflook uit de knijper, zout, peper, oregano, 300 gram confit van eend of gans, olijfolie, tenminste 1 liter water, scherpe paprikapoeder.
En zo doe je het: Doe de olijfolie in een stevige pan en laat die een beetje opwarmen. Smoor daarin de aardappelen, sperziebonen en groene kool heel kort. Doe er de knoflook door en dan de confit. Goed roeren en dan de oregano erbij. Water erop gieten en aan de kook brengen. Voeg de witte bonen toe. Laat de soep een uur pruttelen. Afmaken op smaak met zout en peper, en desgewenst een mespuntje scherpe paprikapoeder. Haal de confit eruit en peuter het vlees van de botjes. Doe dan het vlees weer terug in de pan. Nogmaals goed doorroeren en heel warm opdienen.

U kunt de soep nog rijker maken door een stevige rookworst of een stuk salami of chorizo mee te laten koken. In het laatste geval hoeft u geen paprikapoeder toe te voegen. Dit soort soepen zijn meestal de tweede dag nog lekkerder dan de eerste dag. Maak dus genoeg voor twee dagen!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage