<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 15, 2011

Kookboek van het Jaar - Frans


Gisteren dus een spetterend symposium gevolgd door prijsuitreiking van het Kookboek van het Jaar. Maar liefst vierhonderd kookboektitels verschenen er dit jaar. Dat vind ik heel veel. En dat alleen al in de Nederlandse taal. Ik koop graag kookboeken wanneer ik ergens in een buitenland ben. In april waren wij in de Vaucluse. Vandaar vandaag mijn Franse top drie, gekocht in de ultieme kookboekwinkel in Banon. Jaar van uitgave tel ik even niet mee. Opnieuw in willekeurige volgorde.

1. Légumineuses Een heerlijk boek vol bonenrecepten, zonder en met vlees, maar de hoofdrol is absoluut voor een veelheid aan peulvruchten. Goed te maken, niets te fancy, wel verrassend en smakelijk. Met één vreemde eend in de bijt, een recept met orzo. Dat is pasta in rijstkorrelvorm. Heeft niets met het onderwerp te maken. Ik heb het uitgeleend in verband met de Bonenestafette en kan de auteur dus even niet ophoesten.

2. Damas, saveurs d'une ville van Marie Fadel. Ja, hoe kon ik dat nu laten liggen. Damascus heeft zo'n grote indruk op ons gemaakt. Je liep er in meer dan twintig eeuwen geschiedenis, alsof de tijd er was blijven hangen. Er was wel geschiedenis bijgekomen, maar niets van weggegleden. En mijn hart bloedt wanneer ik aan de huidige situatie denk. Het boek is pure nostalgie, een ode aan de geuren en smaken van de stad en het platteland. Een verhalend boek met mooie klassieke recepten. Sober maar beeldend geïllustreerd.

3. Fraises Een prachtig platenboek met heerlijke maakbare en knap ingewikkelde recepten van Gilles Marchal. Voorheen chef-pâtissier van Hôtel le Bristol in Parijs en sinds 2007 Gilles Marchal devient en 2007 Directeur de la Création de La Maison du Chocolat
Wel voorzien van een stukje erg Franse aardbei-geschiedenis, maar ook van een overzicht van de verschillende in Frankrijk actuele aardbeirasjes en waar je ze voor kunt gebruiken, en voornamelijk zoete gerechten. Met hier en daar een aparte combinatie. Gewoon lekker inspiratieboek.

En tot slot een extra, omdat 1 niet helemaal meetelt wegens ontbreken auteur.

4/ 200 recettes de Confitures, Gelées, Compotes et Chutneys en 15 minutes. Francis Miot. Met bij iedere fruitsoort een stukje geschiedenis, die bijkans fabelachtige vormen aanneemt. Om de Japanse kaki nu als appel van de Hesperiden te beschouwen gaat wat ver. Maar de recepten zijn prima en er staan ook allerlei grappige weetjes in het boek. En ook al is Slow Cooking een trend, iets in een kwartier of twintig minuten in elkaar flansen is ook wel eens prettig. Kon het niet laten liggen dus.


De illustratie komt natuurlijk uit Damas, gemaakt door Stephanie Buttier. Stukje van de oude Bazar in de oude stad.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage