<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 08, 2011

Wat de pot schaft


Bij de Bruchemse Boedelmarkt kocht ik een aantal ongekamde kookboekjes. Een allegaartje om van te smullen. Zoals Wat de Pot Schaft van J.J.C. de Goede en A.D.F. van der Meijden- Brouwers. Het dateert uit 1952. Doelgroep: de leerlingen van het primair onderwijs die nog geen pieper kunnen jassen, noch een ei koken. De schrijvers zijn dan ook leraressen aan de Rooms-Katholiek vakschool voor meisjes in Leiden geweest. Heb me altijd afgevraagd of je aardappelen RK anders kookt dan protestants, om maar wat te noemen. Maar vooruit.
Staat er nog iets in dat ons vandaag kan boeien? De illustraties zijn niet vrouwvriendelijk, om het zacht uit te drukken. Bij de soep staat een heks met kromme neus in een grote ketel te roeren. Wat heeft dat met soep te maken? En bij de groentesla een bruidspaar van komkommer (hij) en kropsla (zij). Bij de kaas leunt een kaasboer op een Goudse en een Edammer kaas en kijkt toe. Gelukkig staan er ook een paar neutrale tekeningetjes in van onschuldige fruitsla enzo. Anders zou ik me nog gaan opwinden zo op de dinsdagmorgen.
De recepten zijn inderdaad voor meisjes die moeten leren koken. Allersimpelst met eenvoudige stappen van eerst dit en dan dat. Maar en passant leren ze ook hazenpeper maken en schuimige citroenvla.

Altijd leuk om te kijken waar zo'n kookboekje spontaan openvalt. Bij macaroni en bami, bij aardappelen in koude gerechten en patates frites, bij appelmoes en rabarbermoes. En spekpannenkoeken, flensjes en wentelteefjes.

Onderaan de hoofdstukjes staan vragen en opdrachten. Die zijn wel grappig. Lees maar even mee:

1. Noem ten minste 4 redenen waarom het verkeerd is groeneten lang te koken of te stoven.
2. Waarom heb je van andijvie meer nodig dan van prinsessenbonen?
3. Noem groenten voor één week in deze maand, die nu goedkoop zijn.
4. Wanneer kook je bloemkool in zijn geheel en wanneer snijd je hem in stukken?
5. Waarom kook je groente in een zo klein mogelijke pan?

Mooie praktische en filosofische vragen. Daarmee voed je keurige RK huisvrouwen en moeders op! Je reinste Spinazieacademie.

Labels:

2 reacties:

Anonymous cis zei...

Pas geleden heb ik een andere uitgave ( herdruk) van dit boekje kado gekeren uit een boedelopruiming. Met neutrale plaatjes, dat dan weer wel.

groetjes Cis uit Eindhoven

11 december 2011 om 15:26  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ha, er is vooruitgang dus! Groeten van Lizet

11 december 2011 om 15:30  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage